Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


---

Koningin opent 16 mei 2006 nieuwe pand Raad voor de rechtspraak

Hare Majesteit de Koningin opent dinsdag 16 mei in Den Haag de nieuwe huisvesting van de Raad voor de rechtspraak.

Het neo-renaissancistische pand aan de Kneuterdijk is in 2001 aangekocht door de rijksoverheid en vervolgens ingrijpend verbouwd door architect Marc van Roosmalen van de Rijksgebouwendienst. Hij kreeg de opdracht het pand met behoud van de monumentale waarden te transformeren in een open en communicatief hedendaags kantoorgebouw voor de Raad voor de rechtspraak. Eind 2005 hebben de medewerkers het pand betrokken.

Voorafgaand aan de officiële opening houdt mr. A.H. van Delden, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, de Rechtspraaklezing 2006 met als titel "Wat is de rechter waard?". Hoogleraar Archiefwetenschappen prof.dr. F.C.J. Ketelaar spreekt over de Trias, Kneuterdijk tussen Binnenhof en Noordeinde. Deze lezingen vinden plaats in Theater Diligentia.

Het pand aan Kneuterdijk 1 is in 1924 in opdracht van de Nederlandsche Handel-Maatschappij gebouwd, naar een neo-renaissancistisch ontwerp van de gebroeders Adrianus en Johan van Nieukerken. Van hun hand is ook het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. De Nederlandsche Handel-Maatschappij ging op in de Algemene Bank Nederland, die later fuseerde met de AMRO bank tot de ABN-AMRO. De bank had het pand tot 1996 in gebruik.

De Raad voor de rechtspraak is een bij Wet ingesteld orgaan dat een overkoepelende en vertegenwoordigende functie heeft voor de rechtspraak. De Raad spreekt zelf geen recht maar helpt de rechtbanken en de gerechtshoven bij de uitvoering van hun taken. Op financieel terrein bereidt de Raad de begroting van de rechterlijke macht voor, kent budgetten toe aan de gerechten en ziet toe op de uitvoering van de begroting in de gerechten.

Daarnaast houdt de Raad toezicht op de bedrijfsvoering van de gerechten. Daaronder vallen zaken als personeelsbeleid, huisvesting, gebruik van informatietechnologie en beveiliging. De Raad heeft eveneens een taak in het bevorderen van de rechtseenheid in ons land en het bewaken van de juridische kwaliteit van de rechtspraak. De Raad bestaat uit vijf personen, waarvan drie afkomstig uit de rechtspraak. Het ondersteunend bureau heeft 150 medewerkers.

21 april 2006

© RVD