Universiteit van Tilburg 26 april 2006

Zeker met Pensioen: van betaalbaar naar betrouwbaar

Dinsdag 16 mei: WBS Congres 2006

Veel werkgevers stappen momenteel over van een gegarandeerde pensioenregeling naar een beschikbare premieregeling. Ze verschuiven hiermee het risico van werkgever naar werknemer. Het congres van de Wim Bogers Stichting op dinsdag 16 mei 2006 in Tilburg gaat in op deze problematiek.

Per 1 januari 2006 is het nieuwe Financieel Toetsingskader (FTK) ingegaan. Sindsdien dienen pensioenfondsen hun verplichtingen tegen de variabele marktrente (yield curve) te verdisconteren in plaats van tegen de vaste rekenrente van vier procent. Daardoor worden de verplichtingen direct beïnvloed door renteschommelingen, waardoor er steeds meer onzekerheid is over de financiële situatie van pensioenfondsen. Bovendien dwingen internationale boekhoudregels ondernemingen ertoe pensioenrisico's op te nemen op de verlies- en winstrekening.
Werkgevers reageren op het FTK door over te stappen op een beschikbare premieregeling, die feitelijk het risico van werkgever naar deelnemer verschuift. Over deze problematiek gaat het congres van de Tilburgse Econometristen Vereniging. Sprekers zijn onder andere VVD-kamerlid, fiscaal juriste en bestuurster mr. Bibi de Vries, professor Klaas de Knot van de Nederlandsche Bank, CNV-voorzitter René Paas en prof.dr. Lans Bovenberg, academic director van Netspar, het onderzoeksnetwerk voor vergrijzing en pensioenen.

Dit congres is georganiseerd door de Wim Bogers Stichting die gelieerd is aan de Tilburgse Econometristen Vereniging, de studievereniging voor studenten Econometrie & Operations Research aan de Universiteit van Tilburg. De Wim Bogers Stichting organiseert jaarlijks een congres over een actueel onderwerp uit de econometrie of economie. Sinds de oprichting in november 1987 zijn veertien congressen georganiseerd. De congressen trokken de afgelopen jaren gemiddeld 200 deelnemers, waaronder wetenschappers, geïnteresseerden uit het bedrijfsleven en studenten.

Noot voor de pers
Het symposium 'Zeker met Pensioen; van betaalbaar naar betrouwbaar' vindt plaats op dinsdag 16 mei 2006, 9.00-17.00 uur, in de aula van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2 te Tilburg. Journalisten zijn van harte welkom. Het programma van dit congres is te vinden op: www.wbscongres.nl/Congres2006. Meer informatie: Wim Bogers Stichting, tel: 013 466 2747, e-mail: info@zekermetpensioen.nl, www.zekermetpensioen.nl. Persberichten van de UvT vindt u op www.uvt.nl/persberichten/.

UvT Persbericht