Gemeente Maassluis

Maassluis nodigt inwoners uit; wie kijkt mee naar openbare ruimte

De gemeente Maassluis vraagt de mening van haar inwoners over de (gewenste) kwaliteit van de openbare ruimte in de stad. Adviesbureau Oranjewoud is door de gemeente ingehuurd om gezamenlijk een Handboek en een Kwaliteitsplan voor het Beheer van de Openbare Ruimte (BOR) op te stellen. In het handboek worden de kwaliteitsniveaus in beeld gebracht. In het Kwaliteitsplan wordt vervolgens de huidige kwaliteit beschreven en de gewenste kwaliteit bepaald. Om het gewenste kwaliteitsniveau te kunnen bepalen, vraagt de gemeente hulp. Inwoners zijn immers de belangrijkste gebruikers van de openbare ruimte en bij uitstek de ervaringsdeskundigen.
Op 16 mei is er s avonds een eerste schouw waar belangstellende Maassluizers van harte welkom zijn. Tijdens deze schouw, in de omgeving van het stadhuis aan de Koningshoek, kunnen raadsleden en andere belangstellenden zien op welke wijze de kwaliteit van de openbare ruimte wordt vastgelegd. In het vervolg, na de zomer, wordt verder gediscussieerd over hoe hoog de kwaliteit van die openbare ruimte zou moeten zijn.

De openbare ruimte is voor inwoners van een stad heel belangrijk. De straten, trottoirs, fietspaden, het groen, de speelplekken en plantsoenen bepalen voor een groot deel het beeld van een stad. In een schone, nette, goed onderhouden omgeving voelt men zich vaak prettiger en veiliger dan in een vervuilde, onoverzichtelijke openbare ruimte met kapotte materialen. De afdeling Inrichting en Beheer Buitenruimte (IBB) van de gemeente is beheerder van een groot deel van de openbare ruimte in Maassluis en is mede verantwoordelijk voor de kwaliteit van die buitenruimte. Het beheer van de buitenruimte staat behoorlijk onder druk. Het beschikbare budget voor onderhoud is beperkt, het gebruik verandert en delen van de openbare ruimte zijn behoorlijk verouderd. Dan komen er vragen op als: hoe moet het beschikbare budget worden aangewend en welk kwaliteitsniveau is gewenst en haalbaar. Daar wil de gemeente ook graag de mening van de gebruikers over horen.

Burgerschouw op 16 mei
De discussie over het kwaliteitsniveau van de openbare ruimte wordt gesplitst in twee delen. Op dinsdag 16 mei is er een burgerschouw georganiseerd om de kwaliteit van enkele plekken in Maassluis vast te leggen. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze schouw.
De bijeenkomst begint om 19.00 uur in het stadhuis aan de Koningshoek. Vanaf 18.45 uur staat de koffie klaar. In de Raadzaal van het stadhuis wordt een korte inleiding gegeven over het opstellen van het Handboek Beheer Openbare Ruimte, het doel van de schouw en de manier waarop er geschouwd wordt. Daarna verdelen de aanwezigen zich in drie groepen die verschillende gebieden rondom het stadhuis zullen gaan schouwen. Aan de hand van formulieren wordt de kwaliteit van onder andere het groen, de verharding en het straatmeubilair vastgelegd. Terug in het stadhuis wordt toegelicht wat er met de resultaten gebeurt en wat er voor terugkoppeling plaats vindt.

Workshops
Deze eerste schouw is bedoeld om de huidige kwaliteit vast te leggen. In september zullen één of twee workshops worden georganiseerd waar gediscussieerd zal worden over de gewenste kwaliteit. Om deel te nemen aan de discussie over gewenste kwaliteit, middelen en mogelijkheden, is het echter wel van belang om ook te weten op welke wijze het kwaliteitsniveau wordt beoordeeld. Daarom is het belangrijk dat belangstellenden die in september aan de discussie willen deelnemen ook nu op 16 mei al deelnemen aan de schouw.

Aanmelden
In verband met de indeling van de verschillende groepen voor de schouw, worden belangstellenden verzocht zich uiterlijk maandag 15 mei te melden als deelnemer. Dat kan door tijdens kantooruren contact op te nemen met de heer J. van den Broek van de afdeling Inrichting en Beheer Buitenruimte in het stadhuis, telefoon 010 5931782, of per email: gemeente@maassluis.nl o.v.v. schouw IBB.