Gemeente Wormerland


Dorpscentrum Wormer een stap dichterbij!

09 mei 2006

Kom naar de informatie- en inspraakbijeenkomst op dinsdag 16 mei - 19.30 uur in het gemeentehuis.

Het huidige dorpscentrum van Wormer is aan een opknapbeurt toe. De gemeenteraad heeft 5 juli 2005 een besluit genomen over de ontwikkelrichting van het eerste deel van dorpscentrum: vlek A. De raad heeft gekozen voor een invulling van het centrum met een grote multifunctionele accommodatie (MFA-model: welzijnsinstellingen) in combinatie met een uitbreiding van de winkels en in beperkte mate woningen. Na het raadsbesluit is de gekozen variant uitgewerkt en is gebleken dat het gekozen model maakbaar en haalbaar is. Het college van B&W geeft daarom het uitgewerkte voorstel vrij voor inspraak.

Voorstel inrichting dorpscentrum
De gemeente heeft bewust gekozen voor een gefaseerde aanpak van het centrum. Er is een integrale visie voor een nieuw centrum van Wormer vastgesteld, waarbinnen de gemeente per deelgebied de vernieuwing wil inzetten. Er wordt begonnen met de zogenoemde vlek A (dit is het deel met het parkeerterrein en de voormalige school De Wegwijzer), omdat deze in het bezit is van de gemeente en zij daarover controle heeft. Deze ontwikkeling dient als prikkel te fungeren voor de vernieuwing van de rest van het centrum en dient de betreffende eigenaren hiervoor te motiveren. Foto 1.

Er is nu een voorstel voor vlek A in het dorpscentrum ontwikkeld. Hierin is het volgende opgenomen (zie Foto 2.):

Er komt een welzijnsvoorziening (MFA) van ca. 1900 m2 met een prominente ingang direct in het centrum (hoek Talingstraat/Faunastraat). De meeste functies van de MFA worden op de tweede en derde verdieping geplaatst. Het gebouw krijgt een openbaar karakter dat bijdraagt aan de levendigheid van het centrum.

Er komt ongeveer 2400 m2 winkelruimte. 1800 m2 hiervan is voor een supermarkt. De voorkant van de winkels komt aan de Faunastraat. De supermarkt kan inpandig laden en lossen. De weekmarkt blijft behouden. De exacte locatie hangt af van de definitieve keuze voor de plaats van de entree voor de parkeergarage.

Er komen ongeveer 20 woningen. Deze worden aan de noord- en westzijde geplaatst. De entrees van de woningen komen aan de straat. Er is voorrang voor zorgwoningen.

Het college van B&W heeft gekozen voor ondergronds parkeren ondanks dat dit ingaat tegen de eerder in een enquête aangegeven voorkeur van bewoners voor bovengronds parkeren. Het blijkt dat ondergronds parkeren veel voordelen heeft ten opzichte van bovengronds parkeren. Zo is er meer ruimte voor leuke en nuttige functies in het gebied, is een bovengronds parkeeroplossing (4 bouw- lagen, 15 meter hoog) erg lelijk en is ondergronds parkeren ook nog financieel gunstiger. Deze voordelen rechtvaardigen de keuze voor ondergronds parkeren. Uit gesprekken blijkt dat bewoners zich vooral zorgen maken over de veiligheid van een ondergrondse parkeergarage. Het college vraagt daarom nadrukkelijk aandacht voor dit aspect bij de ontwikkeling van de parkeergarage.

Er komen circa 220 parkeerplaatsen, waarvan ca 160 in een ondergrondse parkeergarage. De definitieve keuze voor de plaats van de entree voor de parkeergarage (noordzijde Talingstraat of westzijde Faunastraat) moet nog worden gemaakt.

Het voorstel is besproken met de beoogde gebruikers van het welzijnsgebouw, de klankbordgroep en de beoogde eindgebruikers en eigenaren van vlek A. Zij zijn allen enthousiast over het ontwikkelde plan en hebben aangegeven dat het inderdaad financieel haalbaar is.

Inspraak
Het inrichtingsvoorstel is een belangrijk moment in de ontwikkeling van het dorpscentrum. Nu wordt bepaald wat er komt en waar. Op 16 mei vindt daarom van 19.30 tot 21.30 uur in het gemeentehuis een inspraakbijeenkomst plaats over het voorstel. Kom nu inspreken, dan kunnen uw suggesties worden meegenomen in het uiteindelijke ontwerp van het dorpscentrum. We hopen u van harte welkom te heten op deze bijeenkomst. De inspraaktermijn loopt van 8 mei tot 11 juni.

Vervolg
Als de gemeenteraad een positief besluit neemt over de verdere invulling van vlek A, wordt zo snel mogelijk met de ontwerpfase gestart. In deze fase wordt een voorlopig ontwerp op gebouwniveau voor vlek A gemaakt.

Meer informatie
De stukken over het dorpscentrum liggen van 8 mei tot 11 juni ter inzage op het gemeentehuis. Daarnaast kunt u terecht op de gemeentelijke website: www.wormerland.nl of bellen met Sanne van Meeteren, afdeling Communicatie, (075) 642 91 11.