Gemeente Apeldoorn

Speeltuin De Zoemer compleet vernieuwd

Nadat de poorten van speeltuin De Zoemer aan de Talingweg ruim een jaar gesloten waren in verband met de herinrichting is de speelgelegenheid nu weer open voor kinderen uit Apeldoorn-Zuid. Bij het betreden van de speelplaats blijkt de totale gedaanteverwisseling die het terrein heeft ondergaan. De officiële opening van de speeltuin is op dinsdag 16 mei om 15.30 uur.

Kinderen verdienen voldoende speelruimte in hun buurt. Vanuit Masterplan Zuid is de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan kwalitatief verantwoorde speelplekken in Apeldoorn-Zuid. Met geld van Masterplan Zuid ( 150.000), de dienst Samenleving van de gemeente ( 100.000) en uit het fonds Samen Buitenspelen ( 35.000) is geïnvesteerd in De Zoemer, Robbedoes (Talmastraat) en de Speeldoos (achter winkelcentrum Schubertplein). Daarnaast is er de afgelopen tijd ook geïnvesteerd in kleinere speelplekken aan de Heezeweg, Sweelincklaan en het Vogelplein.

Bijzonder aan de herinrichting van De Zoemer is dat kinderen het belangrijkste werk hebben gedaan. Een groep van zon veertig kinderen uit de buurt is vorig jaar naar Amsterdam gegaan om daar bij drie speeltuinen te kijken wat er zoal mogelijk was. De kinderen hebben uiteindelijk de toestellen uitgezocht en hebben met architect Sybolt Meindertsma gesproken over de inrichting van het terrein aan de Talingweg. Zo hebben de kinderen nu de beschikking over prachtig nieuw speelmateriaal, waaronder een boomhut, kabelbaan en een prachtig groen grasveld waar naar hartelust gevoetbald kan worden.

Er moest hoognodig iets gebeuren met de speelvoorzieningen in Zuid, daar waren de gemeente, Wisselwerk en de wijkraad zich van bewust. De drie speeltuinverenigingen in Zuid die dateren uit de jaren 50 - hadden hun meerwaarde voor de wijk verloren. Zo was er sprake van ondeugdelijke en onveilige speeltoestellen, gebrek aan vrijwilligers en waren er beperkte openingstijden. Speel- en
ontmoetingsvoorzieningen zoals De Zoemer zijn van wezenlijk belang voor de ontwikkeling van kinderen en bovendien bevorderen deze ook de sociale samenhang in de wijk. De speeltuin kan een aanjager zijn voor het ontwikkelen van allerlei activiteiten in de buurt, zoals een vakantiekamp en sporttoernooien. Wisselwerk kan hierbij een belangrijke rol spelen.

De speeltuin is iedere dag geopend van 14.00 tot 17.00 uur (gedurende de zomervakantie ook van 18.00 tot 20.00 uur). Buurtbewoners kunnen gratis lid worden van speeltuinvereniging De Zoemer. Op zaterdag 13 mei kunnen zij zich laten registreren tijdens een promotiecampagne in winkelcentrum Hart van Zuid. Buurtbewoners die zich willen aanmelden als vrijwilliger en zo bijvoorbeeld toezicht willen houden tijdens de openingstijden van de speeltuin, kunnen zich daar dan ook melden.

Voor het laatst bijgewerkt op: 12-mei-2006 10:37