SP Tweede-Kamerlid Van Velzen biedt directeur Shell vervuilde

Sp

SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen start dinsdag 16 mei as. met het saneren van een gifstort van Shell. Vanaf 1965 heeft Shell via een onderaannemer naar schatting 200.000 ton met olie, calciumhydroxide, katalysatorafval, kwik en silicagel vervuilde grond laten storten op de stort van Troost in de Biesbosch. Al 30 jaar weigert Shell de troep op te ruimen. Van Velzen: 'Ik ga toch niet wachten tot het gif het natuurgebied in lekt. Ik heb alvast een gedeelte van de stort afgegraven en hoop dat Shell zich houdt aan de eigen reclameslogan 'Waar u stopt gaat Shell verder'.

Krista van Velzen is samen met andere SP-activisten op 16 mei aanwezig op de aandeelhoudersvergadering van Shell. Ze zal daar 2500 protestkaarten en zakken vervuilde grond aanbieden aan de directeur van Shell Van der Veer. Van Velzen doet dit namens 2500 mensen die via de website van de SP en via oproepkaarten Shell oproepen de stort te saneren. Het getuigt van weinig maatschappelijke verantwoordelijkheid dat Shell weigert de stort te saneren. 'Het is ongelooflijk dat Shell weigert de 0,0048 % van één jaaromzet in te zetten voor sanering terwijl ze een veelvoud ervan uitgeven voor reclame over hun zogenaamde maatschappelijke verantwoordelijkheid.'

De SP heeft sinds 1999 via ludieke protesten Shell er op gewezen dat het onaanvaardbaar is dat zij haar eigen troep niet opruimt. Tot op heden is er nog steeds niet gestart met de sanering. De verantwoordelijkheid voor het saneren van de stort is ondertussen van het Rijk via de provincie terecht gekomen bij de gemeente Dordrecht. Staatssecretaris Van Geel van Milieu erkent de urgentie van de situatie, maar heeft tot nu toe geen extra geld beschikbaar gesteld voor sanering van de stort. De gemeente Dordrecht wacht daarom tot het gif gaat lekken. 'Lachende derde is Shell die zich stil houdt achter alle bureaucratie en haar maatschappelijke verantwoordelijkheid niet neemt,' aldus Krista van Velzen.