Stemgedrag songfestival beinvloed door taal en religie

Universiteit twente

Het stemgedrag tijdens het Eurovisie Songfestival wordt beïnvloed door overeenkomsten in taal of religie tussen de deelnemende landen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente naar het stemgedrag bij alle songfestivals in de periode 1975 - 2003. Twee onderzoekers van de UT, econometrist Laura Spierdijk en wiskundige Michel Vellekoop, onderzochten met statistische methoden of er naast de kwaliteit van een liedje nog andere oorzaken zijn die het aantal stemmen voor een land bepalen. Eerder wetenschappelijk onderzoek naar vriendjespolitiek op het Songfestival analyseerde nooit het stemgedrag van individuele landen.
Het onderzoek van de UT verklaart waarom Nederland dol is op Belgische liedjes, waarom Griekenland en Cyprus elkaar altijd veel punten geven en de Scandinaviërs vaak één grote kliek vormen op het festival: landen die overeenkomsten in taal en cultuur hebben, spelen elkaar de meeste punten toe, concluderen de onderzoekers. De puur geografische invloed, waarbij landen veel punten geven aan landen die in de buurt liggen, is minder vaak significant: alleen bij de Baltische staten speelt dit een rol. Landen hebben een grote voorkeur voor liedjes die gezongen worden in een taal die lijkt op de eigen taal. Opvallend is ook dat sommige landen een duidelijke voorkeur hebben voor landen met dezelfde religie. Dat geldt bijvoorbeeld voor het katholieke Ierland en het orthodoxe Cyprus, die beide veel stemmen geven aan landen met overeenkomstige godsdiensten. Vorig jaar beschuldigde runner-up Malta sommige landen er al van religieus te stemmen. Het Twentse onderzoek stelt Malta in het gelijk. Verder blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders vooral warm lopen voor Franse liedjes gezongen door een vrouw en dat België gemiddeld anderhalve punt minder toekent aan het gastland van het festival.
Noot voor de pers:
Meer informatie over dit onderzoek is verkrijgbaar bij de onderzoekers: dr. L. Spierdijk, L.Spierdijk@utwente.nl, tel: 053 489 3386 en dr. M.H. Vellekoop, M.H.Vellekoop@utwente.nl, tel 053 489 2087, of via communicatiemedewerker Diana Dalenoord, tel. 053-489 3450.
Voor de publicaties over het Eurovisie Songfestival, zie wwwhome.math.utwente.nl (en kies dan de personal home page van Laura Spierdijk).