Gemeente Harlingen

Doe mee aan een beeld van Hotze Schuil!
16-5-2006
Hotze Schuil was de meest markante kaatser sinds de Tweede Wereldoorlog. Gedurende een kwart eeuw beheerste de lange Harlinger de Friese kaatsvelden. 'In het theater van Hotze waren wij slechts figuranten', zegt Johan Halbesma over de maat en plaatsgenoot waarmee hij zoveel triomfen vierde.

Hotze Schuil triomfeerde 185 keer op het hoogste niveau en werd liefst 83 keer tot koning gekroond. Maar hij was meer dan alleen maar een kaatser. Hij was een strateeg en een entertainer, een man van het volk. De combinatie van die indrukwekkende gestalte en alleskunner in het perk en aan de stuit maakte hem terecht tot de kaatser van de twintigste eeuw.
Slechts weinig sportlieden zijn bij hun leven al een legende. Abe was het, Hotze ook. En de legendevorming over deze keizer onder Friese kaatskoningen zal alleen maar groeien nu de man die zowel fysiek als geestelijk niet kapot leek te kunnen eind vorig jaar is overleden.

Voor zijn dood was al het plan opgevat om Hotze te eren met een standbeeld in 'zijn' Harlingen. Gemeentebestuur en de Stichting Ouwe Seunen Partij zetten zich hiervoor in. Beeldend kunstenaar Hans Jouta uit Ferwerd vereeuwigt Hotze in die karakteristieke opslagpose, natuurlijk in lange maillot en op sokken. Want zo kennen we hem nog! Het moet natuurlijk een monument worden ter nagedachtenis aan Hotze Schuil. Een kunstwerk waar de familie en waar Harlingen trots op kan zijn. Maar het wordt zeker ook een monument voor de kaatssport, een beeld van het kaatsvolk.

Daarom is het plan opgevat om behalve de 'grote' sponsoren ook het kaatspubliek in staat te stellen aan de realisering van het beeld bij te dragen. En dan niet alleen de Harlingers, nee, kaatsliefhebbers uit heel Friesland.
Dat kan door voor 1 juli 2006 een bijdrage over te maken op bankrekening nr 40.05.31.062 t.n. van Stichting Ouwe Seunen Partij Harlingen. Zij die tenminste 20 euro overmaken doen mee aan een verloting en maken kans op één van slechts drie miniaturen in brons die Jouta van het Hotze-beeld vervaardigt.
Maakt u een veelvoud over van dat bedrag dan dingt u uiteraard ook zoveel vaker mee naar dit collectors item.

Kaatsvrienden en -vriendinnen, doe mee! Geef met elkaar de kaatslegende Hotze Schuil gestalte.