Provincie Noord-Holland

12-5-2006

Onderwerp

Provincie zet in op vitaal financieel beleid

Ans Meiborg

De Provincie Noord-Holland verwacht het komende jaar 17 miljoen euro over te houden op haar begroting van 500 miljoen. Dat staat in Kaderbrief voor 2007 die Gedeputeerde Staten onlangs vaststelden. Het college stelt voor dit geld te besteden aan zogenaamde groen-blauwe projecten en beleidsterreinen als jeugdzorg, bereikbaarheid, economische groei, innovatie en woningbouwproductie. Om ook in de toekomst geld over te houden voor projecten uit nieuw beleid, stelt het college voor op zoek te gaan naar nieuwe inkomstenbronnen.

De Kaderbrief is een meerjarenraming waarin GS aangeeft wat de hoofdpunten zijn van het beleid voor het komende jaar. In de komende maanden wordt dit kader verder uitgewerkt in de zogenaamde programmabegroting. Deze wordt na de zomer ter goedkeuring aan Provinciale Staten voorgelegd. Projecten die in 2007 in aanmerking komen voor extra gelden zijn bijvoorbeeld de realisatie van de provinciale ecologische hoofdstructuur, de aanleg van recreatiegebieden, projecten voor beheer en onderhoud van cultuurlandschap in het gebied Laag Holland, versterking en behoud van de landschappelijke kwaliteiten van het Groene Hart en de Stelling van Amsterdam.

Ook de raming voor de periode tot 2010 laat een positief beeld zien als gevolg van enkele financiële meevallers. Gedeputeerde Staten wil echter ook in de toekomst eenzelfde investeringsniveau handhaven. Gedeputeerde Hooijmaijers: Als college streven we naar meer dynamiek in de meerjarenraming. Er zal intensiever worden getoetst of beleid moet worden heroverwogen om middelen vrij te spelen voor nieuwe initiatieven. Op deze manier willen we kritisch kijken naar de wijze waarop het geld zo optimaal mogelijk ingezet kan worden. Daarnaast gaat de provincie op zoek naar nieuwe bronnen van inkomsten. Bijvoorbeeld door investeringen in nutsbedrijven of een meer actieve deelname aan grondexploitatie.