Provincie Utrecht

Provinciale Staten kritisch bij start onderhandelingen met Rijk

16-5-2006 -

Koersdocument Vitaal Platteland

Decentraliseren en provinciaal doen wat provinciaal kan. Dat moet de koers zijn voor de nog op te stellen Agenda Vitaal Platteland. Maar het huidige Koersdocument is nu nog onvoldoende duidelijk, geeft te weinig sturing, stelt geen prioriteiten en geeft onvoldoende inzicht in de financiële dekking, stelden diverse fracties.

Het gaat er om dat er tussen het Rijk en de Provincie Utrecht onderhandeld wordt over het sluiten van een 7-jarige bestuursovereenkomst (volgens de planning gereed in december 2006) over het inzetten van landelijk en provinciaal geld voor gebiedsgerichte doelen voor het landelijk gebied in onze provincie.Vanuit het Rijk gaat het voor onze provincie om een bedrag van EUR 181 miljoen, vanuit de provincie gaat het om EUR 54 miljoen. Het is de bedoeling dat de provincie het geheel gaat aansturen. Via een aangenomen amendement van SGP, VVD en CDA werd aan het college meegegeven dat ambities en gelden vanaf het begin met elkaar in balans gebracht moeten worden: "Geen geld, geen Zwitsers".

Provinciale Staten gingen akkoord met de plannen van gedeputeerde staten om de onderhandelingen met het Rijk te starten. Een motie van PvdA en VVD, gesteund door CDA , GroenLinks en SGP gaf wel aan slechts in te stemmen met kaders en doelstellingen die realistisch en haalbaar zijn voor de provincie. In september komt gedeputeerde Lokker terug naar de Staten met de resultaten van de onderhandelingen met het Rijk.

Meer informatie: Marjolein Copier, telefoon 06-20003533

Laatst gewijzigd op 16-05-2006. Paginabeheer: Marjolein Copier