Gemeente Leeuwarden

Rotonde Westerplantage Rotonde Westerplantage

Centrum Leeuwarden autoluw

Bron: Gemeente Leeuwarden (16-05-2006) Het stadscentrum van Leeuwarden krijgt steeds meer te maken met toenemend doorgaand autoverkeer. Om deze ontwikkeling tegen te gaan is de parkeerring van Leeuwarden verlegd: geen auto's meer door het centrum, maar er omheen. De veranderingen vergen ander verkeersgedrag en dat vraagt om informatie.
Het westelijke gedeelte van de parkeerring is verlegd naar een route buiten de stadsgrachten. Het begint bij de Lange Marktstraat en volgt dan de route Westersingel, Pier Panderstraat, Harlingerssingel en Westerplantage en gaat over in de Boterhoek/Groeneweg. Met de bouw van een aantal minirotondes is de route geschikt gemaakt voor de nieuwe functie.

Rotonde Westerplantage
Eén van de rotondes die op de route is gerealiseerd is de rotonde Westerplantage. Normaal gesproken heeft een rotonde gelijkwaardige aansluitingen, maar de rotonde op de Westerplantage verschilt hierin. De aansluitingen op de parkeerring richting de Vrouwenpoortsbrug en richting de Boterhoek (Oldehove) zijn gelijkwaardig. Maar de derde aansluiting richting de Harmonie verschilt duidelijk van de twee andere. Het is smaller, het wegdek is anders ingedeeld én de fietsers hebben voorrang! Bovendien begint er de 30 km/u zone om te benadrukken dat deze route niet langer onderdeel uitmaakt van de parkeering. Daarnaast is dit de eerste stap om de vormgeving van de route Ruiterskwartier-Zaailand aan te passen op de nieuwe functie waarbij dit hele gebied autoluw wordt.

Gemotoriseerd verkeer opgelet!
De nieuwe verkeerssituatie vergt van automobilisten een andere manier van rijden. De verkeersborden geven onder andere aan hoe er met de nieuwe situatie moet worden omgegaan; het gemotoriseerde verkeer moet achter de fietsers rijden en niet passeren. Wanneer er een tegenligger aankomt biedt het smalle wegdek hier geen ruimte voor. Passeren heeft weinig nut, want de toegestane snelheid is 30 km per uur.

Informatieavond plannen Ruiterskwartier Op dit moment is de gemeente bezig met de plannen voor de herinrichting van het Ruiterskwartier. Er wordt onderzocht om het Ruiterskwartier af te sluiten voor doorgaand autoverkeer. Op dinsdag 16 mei vindt van 17.00 uur tot 19.00 uur hierover een informatie avond plaats in de Bres, Schoolstraat 4 te Leeuwarden (achter de Harmonie). Zie ook de berichtgeving op de Kennisgevingenpagina, elders in deze krant.