Mei 2006

Beer verscheurt aap in Safaripark
Echte oorzaak van 'natuurlijk' incident nog niet helemaal duidelijk Voor de ogen van een verbijsterd publiek heeft een beer in het Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek een aap te pakken gekregen, gedood en verscheurd. Volgens het parkbeheer is het nog onduidelijk hoe het incident kon gebeuren. Anders dan in de vrije natuur leven de dieren in het Safaripark meestal vredig naast elkaar. In het gebied waar de lippenberen, resusapen en beermakaken gezamenlijk leven kreeg een lippenbeer de aap, een beermakaak, onverwacht te pakken. Waar lippenberen en apen al lange tijd rustig naast elkaar leven was deze rust nu even weg.

In het ruime gebied (ruim 1,5 hectare groot) zijn klimtoestellen en ruimtes waar de apen wel kunnen komen en de beren niet. Het is onduidelijk waarom de aap niet naar deze zone is gevlucht en de beer hem te pakken heeft gekregen.

Geen interesse
Apen zijn vele malen sneller dan beren en daardoor hebben de beren normaliter geen interesse in de apen. De resusapen leven al ruim een jaar samen met de lippenberen. In heel het safaripark leven verschillende diersoorten bij elkaar in vlaktes variërend van 4 tot 10 hectare, net als in de natuur. Natuurlijk zijn de verblijven hier in het safaripark op aangepast waardoor het nagenoeg nooit voorkomt dat het ene dier de andere doodt.

Wilde dieren
Het zijn en blijven echter allemaal wilde dieren waardoor dit nooit voor de volle 100% uit te sluiten valt. Dit geldt ook wanneer in een verblijf maar een soort leeft: Ook in een strijd om de onderlinge hiërarchie bestaat de kans dat dieren een gevecht niet overleven.

Ingrijpen is meestal niet mogelijk daar het wilde dieren zijn en men er niet zomaar tussen kan springen. Ook verdoven is geen optie, het duurt al snel 5 minuten voor de verdoving werkt en dan is het al te laat. Voor de zekerheid zullen de beermakaken verhuizen naar een ander gedeelte in het park.