Mei 2006

Touroperators inventariseren schade en maken plannen voor wederopbouw De Vereniging van Touroperators in Suriname, Vestor, gaat op korte termijn de schade inventariseren die de watersnood in de toeristische sector heeftr aangericht. Daarnaast worden plannen gemaakt om op de kortst mogelijke termijn met de wederopbouw te beginnen. Dat is juist voor het weekend besloten tijdens een bijeenkomst in Paramaribo. Tijdens de Vestor-vergadering zijn twee commissies gevormd die zich bezig houden met zowel de wederopbouw van de toeristische oorden als met de communicatie over de getroffen toeristische gebieden.

Samenwerking
In samenwerking met Stichting Toerisme Suriname doet de Commissie Lodgehouders & Wederopbouw Lodges een oproep aan de getroffen bedrijven om zich aan te melden zodat een complete schade inventarisatie gemaakt kan worden.

Lodgehouders
Tijdens de Vestor-vergadering van vrijdag waren anders dan tijdens algemene leden vergaderingen ook lodgehouders danwel vertegenwoordigers van lodgehouders in de getroffen gebieden aanwezig. Onderwerpen die aan de orde kwamen waren onder meer schade (materiële schade danwel inkomstenderving) voor zowel de toeristische oorden als voor de incoming touroperators, wederopbouw van de toeristische oorden in de getroffen gebieden, of en vanaf wanneer er weer toeristische progamma's kunnen worden uitgevoerd en de berichtgeving over deze ramp vanuit toeristisch oogpunt in Suriname en in het buitenland.

Commissies
In het kader van bovenstaande onderwerpen zijn er tijdens deze vergadering twee nieuwe VESTOR-commissies gevormd; Commissie Communicatie Touroperators en Commissie Lodgehouders & Wederopbouw Lodges.

Commissie Communicatie Touroperators VESTOR
Juiste en eenduidige communicatie is van zeer groot belang. Er is grote verwarring over welke oorden wel en niet bruikbaar zijn en in hoeverre toeristische programma's kunnen worden uitgevoerd gelet op de situatie in de dorpen erom heen.

Juiste informatie
Doel van de Commissie Communicatie Touroperators is om de doelgroepen op de hoogte te stellen van de juiste informatie over de gebieden o.a. middels nieuwsbrieven. De commissie Communicatie Touroperators wordt gevormd door Access Suriname Travel, BLUE FROG TRAVEL, Jossy Tours, METS Travel & Tours en Sun & Forest Tours.

Commissie Lodgehouders & Wederopbouw Lodges VESTOR Deze commissie, bestaande uit de oorden Danpaati, Isadou en Kosindo en de touroperators BLUE FROG TRAVEL en METS Travel & Tours, houdt zich bezig met de wederopbouw van de toeristische oorden. Belangrijke onderwerpen waarover deze commissie zich zal buigen zijn onder meer kosten en duur van het bouwproces, infrastructuur, veiligheid en identiteit van de oorden.

Oproep getroffen bedrijven
Commissie Lodgehouders & Wederopbouw Lodges en Stichting Toerisme Suriname zullen samen met de getroffen bedrijven een schade inventarisatie maken. De contacten zijn reeds gelegd met overheids- en particuliere instanties voor financiele hulp.

De getroffen bedrijven is verzocht om zich aan te melden bij één van onderstaande adressen:

VESTOR secretariaat
Contactpersoon - dhr. A. Bhagwandas, secretaris VESTOR Adres - P/a.NV.METS, Nassylaan 02, beneden Tel. - 472621/ 472614 Fax - 422332
Email - metsheadoffice@sr.net

Stichting Toerisme Suriname (STS)
Contactpersoon - dhr. A. Li-A-Young, directeur STS Adres - Nassylaan 02, boven Tel. - 475165/424878 Fax - 477786
Email - info@suriname-tourism.org

De in Paramaribo gevestigde VESTOR (Vereniging van Surinaamse Touroperators) is op 14 augustus 1996 opgericht en heeft als doel belangenbehartiging van haar 21 leden evenals het bevorderen van het toerisme in en naar Suriname.

Noot bestemd voor de redactie,