Politieberichten Binnensticht, 10.25 uur

Utrecht, 16-05-2006

Vermist meisje teruggevonden

AUSTERLITZ - Zondagavond 14 mei is de politie samen met de Koninklijke Marechaussee en Staatsbosbeheer een zoekactie gestart naar een vermist meisje.

Rond 21.00 uur kreeg de politie de melding dat een 12-jarig meisje uit Austerlitz was weggelopen van huis. De politie startte direct een zoekactie en vond het meisje om 23.15 uur ongedeerd terug in een bosperceel nabij de Traaij in Driebergen-Rijsenburg. De ouders van het meisje konden haar opgelucht in de armen sluiten.

Aantal auto-inbraken daalt, maar blijf alert!

(Zie ook het persbericht van 20 april 2006: Toename autokraken)

ZEIST Het aantal auto-inbraken in Zeist is sinds half april 2006 afgenomen. Van 1 tot en met 14 april vonden er 144 auto-inbraken plaats. Sinds die tijd is het aantal aanzienlijk verminderd. Van 15 april tot en met 30 april vonden er 76 auto-inbraken plaats. In de eerste twee weken van mei (1 14 mei) ontving de politie 29 aangiften van een auto-inbraak.

Acties van de politie in combinatie met ruime aandacht in de media voor het probleem vanaf de tweede week van april hebben waarschijnlijk tot de daling geleid. De politie verzoekt inwoners en bezoekers echter nog steeds alert te blijven op verdachte situaties en geen waardevolle spullen in autos achter te laten.

Speciaal team in actie

In de strijd tegen het hoge aantal auto-inbraken heeft een speciaal politieteam de afgelopen weken autobezitters gewezen op aanwezige buit in de auto. Onder de ruitenwissers vonden vele autobestuurders de flyer Niets erin Niets eruit! met daarop de aantekening: Er lag buit in het zicht of Uw auto was niet afgesloten of Prima. Het politieteam maakt op deze manier autobezitters duidelijk dat voor inbrekers alles buit is. Ook een jas of zonnebril of een ogenschijnlijk lege tas op de achterbank. De politiemedewerkers spreken autobezitters indien mogelijk ook direct aan om hen te waarschuwen.

Eind april en begin mei zijn in totaal 2.465 geparkeerde autos gecontroleerd. Het overgrote deel van de autos was prima in orde. In 311 autos (13%) lag echter zichtbare buit, zoals (houders van) navigatiesystemen, kledingstukken en kleingeld. Verder waren 42 autos niet afgesloten. Deze preventieactie vond plaats in met name Zeist-West en Zeist-Noord omdat daar veel autokraken plaatsvonden.

Een aantal burgers heeft een verdachte situatie gemeld waarna de politie diverse verdachten van auto-inbraken kon aanhouden. Sinds half april heeft de politie zeven aanhoudingen verricht. Tegen zes verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

De oproep aan burgers om verdachte situaties te melden via 112 en geen waardevolle spullen in autos achter te laten, geldt nog steeds.

Snelheidscontroles

ZEIST Op drie locaties in Zeist heeft de politie maandag op snelheid gecontroleerd. Tussen 10.00 en 14.30 uur stonden de lasergun op respectievelijk de Oude Woudenbergse Zandweg, de Boulevard en de Kromme Rijnlaan. In totaal werden 14 bekeuringen uitgeschreven. De hoogste snelheid die werd gemeten bedroeg 77 kilometer per uur, waar maximaal 50 is toegestaan.

DEN DOLDER Het Bureau Verkeer Onder Controle van de politie heeft een snelheidscontrole gehouden op de Dolderseweg. Tussen 13.30 en 16.00 uur passeerden 1894 voertuigen de radar. Daarvan reden er 70 te hard. De hoogste snelheid die werd gemeten bedroeg 117 kilometer per uur, waar maximaal 80 mag worden gereden.

DE BILT Op de Utrechtseweg heeft het Bureau Verkeer Onder Controle van de politie op snelheid gecontroleerd. Tussen 11.30 en 12.30 uur passeerden 640 voertuigen het meetpunt. Achttien bestuurders trapten het gaspedaal te diep in. Degene met de meeste haast, reed 107 kilometer per uur. Ter plaatse geldt een snelheidslimiet van 80 kilometer per uur.