Aanpak binnenmilieu en energieverspilling in scholen

Senternovem

SenterNovem brengt oplossing problemen binnen handbereik Landelijke actie 'Frisse Scholen' pakt slecht binnenmilieu en energieverspilling aan

In ruim 80% van de scholen in het primair en voortgezet onderwijs is de kwaliteit van het binnenmilieu ver onder de maat. Daarnaast kan op een groot aantal scholen het energiegebruik gemiddeld met ongeveer de helft omlaag. Het actualiteitenprogramma Twee Vandaag maakte op 15 mei bekend dat vanwege het slechte binnenmilieu dagelijks zo'n 2.000 leerkrachten en 20.000 leerlingen thuis blijven. In opdracht van het Ministerie van VROM geeft SenterNovem met het 'Frisse Scholen'-project een impuls aan energiebesparing en verbetering van het binnenmilieu in schoolgebouwen.

Door het slechte binnenmilieu in scholen is het aantal astmatische klachten bij leerlingen en leerkrachten toegenomen. Daarnaast lijden de leerprestaties onder het slechte binnenmilieu. In het buitenland is daar al onderzoek naar gedaan en is een rechtstreekse relatie vastgesteld. Op het ogenblik loopt een dergelijk onderzoek ook in Nederland.

Binnen het 'Frisse Scholen'-project van SenterNovem geven dit jaar 60 scholen in hun verbouwplannen energiebesparing en verbetering van het binnenmilieu een volwaardige plaats. Om kennis en ervaring op te doen heeft SenterNovem tien scholen met verbouwplannen ondersteund om na te gaan welke maatregelen helpen om de kwaliteit van het binnenmilieu te verbeteren en energie te besparen. De resultaten uit het onderzoek in deze scholen bevestigen de zorgelijke cijfers over energiegebruik en binnenmilieu. Middels de proefprojecten worden praktische en technische mogelijkheden voor verbetering van de situatie in kaart gebracht.
SenterNovem heeft voor dit project wederzijdse versterking gezocht bij ruim 20 organisaties uit de onderwijs- en bouwwereld (GGD, VNG, Astma Fonds, NIGZ, scholen- en brancheorganisaties etc.). Het landelijke karakter en de overtuiging van de gemeenschappelijke noodzaak moeten leiden tot een drastische verbetering van de situatie. Temeer omdat op de langere termijn de juiste maatregelen niet hoeven te resulteren in hogere kosten. Wat extra wordt geïnvesteerd in energiebesparing en binnenmilieu wordt op termijn terugverdiend door een ziekteverzuim onder leerkrachten dat gemiddeld 25% lager is en aanzienlijk lagere energiekosten.

Op de website www.frisse-scholen.nl van SenterNovem kunnen alle betrokkenen, van schoolbesturen tot ouders, van leerkracht tot gemeente-ambtenaren of technisch adviseurs, terecht voor achtergrondinformatie, inlichtingen, tips, maar ook voor vragen over dit onderwerp. Scholen met verbouw- of renovatieplannen kunnen zich op de site aanmelden om deel te nemen aan de groep van 60 scholen die dit jaar ondersteund worden.

Noot aan de redactie, niet bestemd voor publicatie.
Meer informatie kunt u verkrijgen bij:

Naam: Mevrouw drs. C.M.A. Verkleij
Functie: Communicatie adviseur
Telefoon: 030 239 35 41
E-mail: c.verkleij@senternovem.nl

Internet: www.frisse-scholen.nl
www.senternovem.nl/kompas

Afgelopen maandag besteedde het actualiteitenprogramma Twee Vandaag uitgebreid aandacht aan dit onderwerp. Opnamen werden gemaakt in één van de pilotscholen, de Louise de Colignyschool in Ede. Fotomateriaal is vrij van rechten te bestellen bij SenterNovem, Corine Verkleij. De reportage is terug te zien op de site www.tweevandaag.nl.