Schrijnende situaties door gebrekkige kennis over nabestaanden

Pensioenkijker.nl

Schrijnende situaties door gebrekkige kennis over nabestaandenpensioen Pensioenkijker.nl komt met brochure nabestaandenpensioen

Zo'n 70% van de Nederlanders weten niet of nauwelijks of zij recht hebben op nabestaandenpensioen. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Stichting Pensioenkijker.nl. Vooral als mensen van baan wisselen heeft dit vaak consequenties voor het nabestaandenpensioen. 'Iedereen die bezig is met het wisselen van baan zou moeten onderzoeken welke gevolgen dit heeft als je enige tijd na je baanwissel komt te overlijden'aldus Elske ter Veld, voorzitter van de Stichting Pensioenkijker.nl

De gemiddelde Nederlander houdt zich niet bezig met de vraag hoe zijn of haar nabestaanden financieel moeten rondkomen. Op de vraag of men weet waarvan de nabestaanden moeten leven na overlijden geeft nog geen één op de vijf respondenten aan hiervan goed op de hoogte te zijn. Ook heeft men over het algemeen geen idee van de gevolgen die een wisseling van baan kan hebben voor het nabestaandenpensioen. Slechts 30% van de respondenten weet dat een verandering van werk consequenties kan hebben voor het nabestaandenpensioen. Dat is zorgwekkend omdat na een baanwissel de achterblijvende partner een flinke terugval in inkomen kan krijgen en soms zelfs tot de schrijnende situatie leidt dat een achterblijvende partner onvoldoende inkomen heeft om rond te komen. Vanaf 1 januari 2007 wanneer iedereen die een pensioen opbouwt jaarlijks een Uniform Pensioenoverzicht van zijn pensioenuitvoerder ontvangt is daarin duidelijk te lezen wat er is opgebouwd aan (nabestaanden) pensioen.

Boekje open over nabestaandenpensioen
Om de kennis en het bewustzijn over het nabestaandenpensioen te vergroten, heeft de Stichting Pensioenkijker.nl een brochure gemaakt. Het lezen van de brochure geeft de lezer voldoende kennis om zelf op zoek te gaan naar extra informatie over de eigen situatie. Vanaf vandaag kan iedereen deze uitgave over het nabestaandenpensioen downloaden van de site www.pensioenkijker.nl.
Tweede Kamerlid Bibi de Vries ontvangt vandaag tijdens het congres Zeker met Pensioen het eerste exemplaar van de brochure uit handen van Elske ter Veld, voorzitter van de Stichting Pensioenkijker.nl.