Unicef



Sri Lanka: kinderen betalen een hoge prijs voor het oplaaiende geweld 16 mei 2006, Genève - Op Sri Lanka vinden er gevechten plaats tussen de Tamil Tijgers en de regering. Vooral kinderen betalen een hoge prijs voor het oplaaiende geweld. Duizenden van hen hebben moeten vluchten voor recente gevechten in het Trincomalee-district.

Tijdens de geweldsuitbarsting in dit district zijn zes kinderen om het leven gekomen en raakten anderen gewond of ernstig getraumatiseerd. Volgens Unicef zijn in andere districten minstens negen kinderen gedood of gewond geraakt. Sommigen werden het slachtoffer van schietpartijen, anderen kwamen om door granaten of landmijnen.

Geen school
In veel gebieden gaan kinderen door de onveilige situatie niet meer naar school, of worden schoolgebouwen door ontheemde gezinnen bewoond. Sri Lankanen die hebben moeten vluchten, zijn nu afhankelijk van humanitaire hulp.

Het is nog niet 'officieel' oorlog tussen de Tamil Tijgers en de regering, maar daar is maar weinig voor nodig. Unicef roept hen daarom op om het geweld te beëindigen en om weer met elkaar om de onderhandelingstafel te gaan zitten. De VN-kinderrechtenorganisatie herinnert beide partijen er ook aan dat ze overeenkomstig het internationale recht burgers - en dan vooral kinderen - moeten ontzien.