De Geus bekrachtigt Convenant Kinderopvang en Onderwijs

St. rijswijkse kinderopvang

Minister De Geus bekrachtigt Convenant Kinderopvang en ROC de Mondriaan onderwijsgroep: Onderwijs uit de praktijk gegrepen

Den Haag, 16 mei 2006 --- In aanwezigheid van Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondertekenen op 18 mei a.s. acht samenwerkende kinderopvangorganisaties een convenant met ROC de Mondriaan onderwijsgroep. In het driejarig convenant staan afspraken over een intensieve samenwerking voor een naadloze aansluiting van de middelbare beroepsopleiding op het werken in de kinderopvang. In deze samenwerking nemen de kinderopvangorganisaties zelf mede-verantwoordelijkheid voor het opleiden van goed gekwalificeerd personeel en investeren hierin.

Bij de uitvoering van het convenant gaan de organisaties op verschillende niveau's nauw samenwerken. De ontwikkeling van het onderwijsaanbod en de uitvoering daarvan zullen hand in hand gaan. Hierbij kan de Mondriaan onderwijsgroep gebruik maken van de deskundigheid van de kinderopvangorganisaties. Het is op zich al bijzonder dat acht kinderopvangorganisaties hun krachten bundelen om samen te werken met het beroepsonderwijs. Vernieuwend is dat er nu vergaande afspraken zijn gemaakt over het vormgeven van de opleidingen, terwijl dit tot nu toe alleen voor het praktisch gedeelte (stages) gebeurde. Er is een regiegroep gevormd, die richting geeft aan het ontwikkelen van de opleiding en die het onderwijsaanbod blijvend zal monitoren.

Net als elders in het bedrijfsleven wordt ook in de kinderopvang gewerkt met competenties. Kinderopvangorganisaties kunnen het onderwijs dus vertellen welke kennis, vaardigheden en beroepshouding hun groepsleid(st)ers in huis moeten hebben. Dit wordt vertaald naar het onderwijsaanbod voor de opleiding kinderopvang. Vanaf 2008 zullen overigens alle opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs gebaseerd zijn op het werken met competenties.

Ook biedt het convenant meer vat op de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Zo werd afgesproken dat werkgevers in de kinderopvang het onderwijs inzicht geven in de personeelsbehoefte op korte en lange termijn. Ook worden jaarlijks afspraken gemaakt over het aantal stage- en leerwerkplaatsen.

Silvana E. Attinger, bestuurder/directeur van Stichting Rijswijkse Kinderopvang: 'Het is voor het eerst dat in de kinderopvang een dergelijke vergaande samenwerking tot stand komt en werkgevers meer invloed krijgen op het onderwijsaanbod'. Dit is belangrijk in een tijd dat steeds meer eisen aan de kwaliteit van de kinderopvang worden gesteld en aan die van de groepsleiding in het bijzonder'.

Ook Marjolijn van der Meer, directievoorzitter domein Mens & Maatschappij bij de Mondriaan onderwijsgroep is verheugd over de intensievere samenwerking: 'Cruciaal is de aansluiting bij onze regionale werkgevers. Als zij onze opleidingen kwalitatief hoogwaardig vinden, dan geeft dat onze deelnemers betere kansen op de arbeidsmarkt en zijn ze goed toegerust voor hun baan.'