Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Nieuwe publicatie Ambitie vereist

Planmatig werken aan kwaliteit op peuterspeelzalen

Utrecht, 16 mei 2006 Peuterspeelzalen worden geconfronteerd met verschillende partijen die elk hun eigen eisen stellen aan het peuterspeelzaalwerk. Ouders wensen een omgeving die stimulerend en ondersteunend is voor de ontwikkeling van hun kind. Gemeenten willen dat peuterspeelzalen een rol spelen bij het behalen van lokale doelen in het licht van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Samenwerkingspartners gaan bij speelzalen op zoek naar gedeelde belangen. En niet in de laatste plaats zijn er de peuters. Zij stappen verwachtingsvol over de drempel van hun eigen speelzaal ervan verzekerd dat het daar weer gezellig, leuk, vertrouwd en spannend zal zijn. Leiding en leidinggevenden staan dagelijks voor de taak om hun werk naar tevredenheid van al deze partijen te doen. In de nieuwe NIZW Jeugd-publicatie Ambitie vereist lezen zij hoe ze aan ieders eisen kunnen voldoen.

Er zijn nauwelijks landelijke kwaliteitseisen waaraan peuterspeelzaalwerk moet voldoen. Wat moet en kan, wordt op lokaal niveau tussen peuterspeelzalen en gemeenten bepaald. Het merendeel van de gemeenten stelt inmiddels een aantal kwaliteitseisen waaraan hun peuterspeelzalen moeten voldoen. Het is de uitdaging voor speelzalen om die externe eisen te verbinden met de eigen pedagogische visie en tot een aanbod te komen waarmee recht wordt gedaan aan een, door alle partijen gewenst ambitieniveau. Deze uitgave biedt managers van peuterspeelzalen hierbij ondersteuning.

Kwaliteitseisen
Ambitie vereist. Planmatig werken aan kwaliteit op peuterspeelzalen gaat in op de vraag hoe peuterspeelzaalteams kunnen werken aan kwaliteitsbeleid en hoe zij zich kunnen positioneren binnen het gemeentelijk krachtenveld. Daarnaast geeft het concrete informatie en werkmateriaal voor het werken aan twee kwaliteitseisen: het hebben van een pedagogisch beleidsplan en het observeren van kinderen. Ambitie vereist sluit aan bij de Handreiking peuterspeelzaalbeleid (2004) waarmee de VNG gemeenten ondersteuning biedt om beleid te maken op het terrein van peuterspeelzaalwerk.

Bestellen
Ambitie vereist. Planmatig werken aan kwaliteit op peuterspeelzalen is geschreven door Marielle Balledux en Josette Hoex en verschenen bij uitgeverij SWP. ISBN 90-8560-037-5, 112 paginas, 25,- . De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen op de website http://www.nizwjeugd.nl/publicaties.

NIZW
Postbus 19152
3501 DD Utrecht
(030) 230 63 11

NIZW-centra:
Jeugd
Sociaal Beleid
Zorg
International Centre
2ZW informatiecentrum
Beroepsontwikkeling