Gemeente Alkmaar


Meer kans op een baan dankzij de RMC-functie

Alkmaar, 16 mei 2006

Iedereen weet dat jongeren met een goede opleiding meer kans hebben op een leuke en goedbetaalde baan. Maar toch verlaat een grote groep jongeren het onderwijs zonder een afgeronde opleiding en diploma. Om ervoor te zorgen dat deze jongeren alsnog een diploma halen is de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC-functie) ingesteld.

Alle jongeren tussen de 12 en 23 jaar die het onderwijs verlaten zonder startkwalificatie, een HAVO-, VWO- of MBO-diploma (niveau 2), worden door hun school bij de RMC-functie gemeld en geregistreerd. De RMC-begeleiders nemen vervolgens contact op met deze jongeren en vragen naar de reden van uitval en hun toekomstige plannen. Als blijkt dat hij of zij het onderwijs zonder een startkwalificatie of baan verlaat, probeert de RMC-functie via intensieve begeleiding ervoor te zorgen dat men dit diploma wel behaalt.

Persoonlijke begeleiding
De RMC-functie voor de regio Noord-Kennemerland is gevestigd in het Stadskantoor van de gemeente Alkmaar. Hier werkt een aantal trajectbegeleiders die de jongeren persoonlijk kan begeleiden. Tijdens een intakegesprek bekijkt de trajectbegeleider of de jongere bereid is tot het volgen van een opleiding of dat er bijvoorbeeld hulp nodig is bij een beroepskeuze. Tevens wordt er, indien nodig, gebruik gemaakt van het ROC (Regionaal Opleidingscentrum), het CWI en de Sociale Dienst. Op de website (www.rmcalkmaar.nl) kunnen jongeren, ouders en scholen terecht voor meer informatie en kunnen de jongeren via het aanvraagformulier begeleiding aanvragen.

Waarom een startkwalificatie?
Voor jongeren die niet meer leerplichtig zijn is van school gaan zonder startkwalificatie niet strafbaar, maar wel onzeker. Uit onderzoek blijkt dat jongeren zonder startkwalificatie op langere termijn slechter af zijn. Net van school lukt het de jongeren nog wel om een baan te vinden, omdat ze goedkoop zijn. Maar na een aantal jaren moeten ze meestal wijken voor andere jonge, goedkope krachten.

Resultaten
In 2005 kreeg de RMC-functie 665 nieuwe meldingen, terwijl er al 842 in hun bestand stonden. De RMC-functie heeft dus te maken met 1507 schoolverlaters. In het afgelopen schooljaar zijn 361 jongeren herplaatst. Hiervan waren er 109 volledig leerplichtig.

Ministerie van Onderwijs
De RMC-functie is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Volgens de huidige wetgeving zijn de school en de RMC-functie verplicht om alle jongeren die het onderwijs zonder startkwalificatie verlaten te registreren.

16 mei 2006