Socialistische Partij

Kabinet moet opschieten met code beloningen energiebestuurders

16-05-2006 * De SP vindt dat het kabinet haast moet maken met het invoeren van een beloningscode voor energiebedrijven. Een motie van SP-Kamerlid Ewout Irrgang om tot zo'n code te komen is onlangs aangenomen in het parlement. De aandelenbeloning van 1 miljoen euro die Essent-bestuurder Boersma in 2008 kan opstrijken, is volgens de SP een extra reden om haast te maken met een streng eisenpakket.

Irrgang "Wij wachten met smart wat het kabinet doet met het aangenomen voorstel om tot een code te komen," zegt Irrgang. De woordvoerder Economische Zaken houdt scherp in de gaten of de regering niet gaat dralen. "Dat zou er toe kunnen leiden dat ook de komende tijd nog nieuwe graaicontracten worden opgesteld."

President-commissaris Pennings van Essent heeft in een brief aan de premier niet het volledige salaris van Boersma toegelicht. In het publieke en politieke debat kwam daardoor alleen de variabele bonus van 2 ton aan de orde, terwijl er nu ook nog een lange termijnbonus blijkt te zijn die een miljoen kan bedragen. Irrgang: "Bedrijven moeten voortaan via één getal de totale beloning openbaren, zodat ze niet via constructies en geklier met definities kunnen verhullen om welke bedragen het werkelijk gaat."

De VVD en het CDA voelen niets voor een beloningscode en doen een vrijblijvend beroep op de aandeelhouders om excessieve beloningen een halt toe te roepen.