Mei 2006

Ontwikkeling Colombia als nieuw vakantieland
Nieuwe kansen nu criminaliteit en terrorisme sterk zijn gedaald Nu criminaliteit en terrorisme in Colombia enorm zijn gedaald, is het land bezig zich een plaatsje te veroveren op het gebied van toerisme. Een van de eerste bewijzen dat toerisme inderdaad tot de toekomstige mogelijkheden hoort, is dat algemene vergadering van de World Tourism Organization (UNWTO) in 2007 in de Colombiaanse havenstad Cartagena de Indias wordt gehouden.
Harde cijfers
Enkele harde cijfers die bewijzen dat het Colombia daadwerkelijk lukt om de spiraal van ontvoeringen, drugsmaffia en terrorisme te doorbreken:


- Tussen 2003 en 2004 is het aantal ontvoeringen gedaald met 48%.
- Niet Colombia, maar Mexico en Brazilië zijn op dit moment de landen met de meeste ontvoeringen.

- Tussen januari en maart 2005 zijn 1.193 leiders van criminele organisaties gearresteerd.

- Terroristische acties zijn gedaald met 43%
- Diefstal nam met 13% af.

- Er is 43% meer politie.

Nederland steunt Colombia
Dat het land in Zuid Amerika dat veertig jaar werd geteisterd door een burgeroorlog op de morbide wereldranglijst van ontvoeringen, gezakt is naar de derde plaats komt mede door Nederland.

Milde straffen
Sinds 2002 onderhandelt de Colombiaanse regering met de rechtse paramilitairen. Dit leidde tot het inleveren van wapens door 13.000 van de 20.000 leden. Met de andere 7.000 leden zijn vredesonderhandelingen gaande. In juni 2005 nam het Colombiaanse parlement de `Wet van gerechtigheid en vrede' aan. Dit betekent onder andere dat iedereen die wapens inlevert, kan rekenen op milde straffen, een reïntegratieprogramma en een basisinkomen voor de eerste anderhalf jaar.

Geen uitlevering
Ook krijgen leiders als ze meewerken vooralsnog de garantie dat ze niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar de anti-narcoticapolitie op hen aast. Door de lichte straffen wordt dit demobilisatieproces met argusogen bekeken door mensenrechtenacties. Zij vrezen dat misdadigers niet de straffen krijgen die gerechtvaardigd zijn in de ogen van de vele slachtoffers.

Vredesproces
Toch steunen Nederland en Zweden -aanvankelijk als enige landen- het vredesproces. Nederland doneerde Colombia 2,5 miljoen dollar. Inmiddels hebben Noorwegen, Zuid-Korea en Ierland zich ook solidair verklaard, en het lijkt erop dat Spanje, Canada en de VS binnenkort zullen volgen.

Toeristen
De Colombianen zijn in grote meerderheid voor het vredesproces. Het heeft het land opgeleverd dat grote delen ervan voor het eerst sinds jaren weer veilig zijn. Met name voor toeristen is Colombia niet gevaarlijker dan andere Zuidamerikaanse landen.