Ingezonden persbericht


S H O

Samenwerkende

Hulporganisaties

Persbericht

Utrecht, 16 mei 2006

Eerste tussenstand giro 797 : 500.000 euro voor Suriname

Utrecht, 16 mei 2006 - Op giro 797 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) is 500.000 euro binnengekomen voor de noodhulpactie voor Suriname. Een week geleden op dinsdag 9 mei, startten de SHO de actie met als motto 'Samen voor Suriname'. De NOS bracht afgelopen zondagavond een twee uur durend televisieprogramma over de situatie in Suriname.

Voorzitter Bert Boer van de Samenwerkende Hulporganisaties: ' De SHO-actie is na de televisieavond pas goed op gang gekomen. De SHO hebben minimaal ¤ 2 miljoen noodig voor de acute noodhulp. De exacte financiële behoefte voor de wederopbouw wordt nog in kaart gebracht. We zijn blij met de giften en hopen dat er de komende dagen nog vele donaties zullen binnenkomen.'

De situatie in Suriname wordt steeds overzichtelijker. In de meeste gebieden is het water aan het zakken, alleen in het Marowijne gebied stijgt het water nog. Daar zijn 28 dorpen, ruim 6000 mensen, geëvacueerd. Veel van de kostgronden staan onder water. De rijst is volledig verloren gegaan en de cassave-oogst wordt ook bedreigd. De families die hun kostgronden hebben verloren zullen nog 9 maanden afhankelijk zijn van voedselhulp.

De lidorganisaties van de SHO zijn in samenwerking met hun lokale partnerorganisaties, vertegenwoordigd in het Binnenland Overleg, in actie gekomen om de slachtoffers van de overstromingen te helpen. Het Surinaamse Binnenland Overleg heeft ervoor gezorgd dat inmiddels de hele getroffen bevolking met een voedsel- en waterpakket is bereikt. Het betreft 6277 familiepakketten, die meest met vliegtuigjes zijn weggebracht, omdat na enkele transporten over de weg, de wegen veelal onbegaanbaar waren geworden door wateroverlast.

Een pakket omvat: 5 kilo rijst, 9 liter water. 1 liter spijsolie, 1 kg zout, 1 kg kaarsen, 1 pak lucifers, 2 stukken blokzeep, 2 pakjes thee, 1 kg suiker, 2 blikken sardientjes, 1 blik bruine bonen, 1 goede plastic zak waar alles in kan. Een pakket kost ¤ 21,37 en is voor 5 personen voor 1 week.

Hulpverlening per organisatie

Cordaid heeft een bedrag van ¤ 120.000 ter beschikking gesteld aan lokale partnerorganisaties die deel uit maken van het Binnenland Overleg. Wim Piels, programmaverantwoordelijke acute noodhulp bij Cordaid, is op dit moment is het gebied aanwezig: 'Er is sprake van uitstekende coördinatie tussen de Surinaamse overheid en de lokale hulporganisaties. Deze samenwerking bevordert de efficiëntie van de hulpverlening aan de binnenlanders.'

Het Nederlandse Rode Kruis heeft ¤ 300.000 beschikbaar gesteld voor noodhulp in Suriname. Bovendien stuurt de organisatie een gedelegeerde naar Paramaribo die het Surinaamse Rode Kruis zal ondersteunen bij de hulpoperatie. Een eerste lading hulpgoederen uit de voorraad van het Nederlandse Rode Kruis in Panama is inmiddels onderweg naar Suriname.

Kerkinactie en ICCO hebben ¤ 1000.000 ter beschikking gesteld dat is besteed voor voedselpakketten en transport via het Binnenland Overleg. Partnerorganisatie STEPS heeft voedselpakketten uitgedeeld in het Marowijne gebied aan 2500 mensen.

Unicef maakt samen met vertegenwoordigers van andere VN-organisaties die in Suriname actief zijn, deel uit van het United Nations Country Team (UNCT). Dit team maakt een inventarisatie van wat er aan noodhulp nodig is en hoeveel geld daarvoor nodig is. De VN-organisaties leveren technische expertise om de internationale hulpverlening te coördineren. Volgens het Ministerie van Onderwijs zijn alle basisscholen (17 scholen) in het Boven-Suriname gebied dicht en 5 van de 13 scholen bij de Tapanahony rivier.

De SHO hebben giro 797 Den Haag geopend voor alle donaties ten bate van de slachtoffers in Suriname. Op de website www.giro797.nl kan het Nederlandse publiek op de hoogte blijven van het verloop van de actie en de hulpverlening door de SHO-organisaties. Voor vragen van het publiek is een telefoonnummer geopend: 030-8000555.

De SHO zijn: Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, stichting Vluchteling, TEAR fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland. Drie SHO-organisaties zien af van hun deel van de opbrengst omdat zij geen lokale partners hebben in Suriname te weten: TEAR fund, Stichting Vluchteling en Terre des Hommes.



Ingezonden persbericht