Gemeente Gorssel

Vrije keuze voor trouwlocatie gemeente Lochem

Vanaf nu kunnen aanstaande bruidsparen zelf een locatie in de gemeente Lochem kiezen om te trouwen. Dit geldt ook voor paren die kiezen voor het geregistreerd partnerschap.

Met de mogelijkheid om nu zelf een trouwlocatie te kiezen komt de gemeente Lochem tegemoet aan de wens van bruidsparen om iets bijzonder van het huwelijk te maken. In principe komt elk gebouw binnen de gemeentegrenzen van Lochem in aanmerking voor het voltrekken van huwelijken of partnerschapregistratie dat voldoet aan wettelijke eisen.

Criteria voor huwelijksvoltrekkingen in een gekozen locatie

De criteria waaraan locaties voor huwelijksvoltrekking moeten voldoen zijn gebaseerd op criteria die de Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft opgesteld. Daarnaast gelden criteria die de gemeente Lochem aan locaties stelt omdat zij wettelijke voorschriften in acht moet nemen die aan huwelijksvoltrekkingen zijn verbonden.

1. De locatie ligt binnen de gemeentegrenzen van de gemeente Lochem.
2. De locatie mag niet in strijd zijn met de goede zeden
3. De locatie is een gebouw. Huwelijksvoltrekking in de open lucht is niet toegestaan. Dit criterium is door de VNG en naar antwoorden op kamervragen van de Minister van Justitie opgenomen. De VNG en de Minister zijn geen voorstander van huwelijksvoltrekking in de open lucht in verband met overheidsregelingen op grond van openbare orde, verkeersveiligheid en openbare toegankelijkheid. De gemeente volgt in deze de VNG.

4. De locatie is tijdens de huwelijksvoltrekking voor iedereen vrij toegankelijk. Huwelijken worden uitsluitend voltrokken in openbaarheid.

5. Voor het voltrekken van huwelijken in gebouwen kan alleen toestemming worden gegeven als er minder dan 50 personen aanwezig zijn. Als de locatie beschikt over een zogenoemde gebruiksvergunning geldt het aantal van 50 personen niet.
6. Als een bruidspaar kiest voor een eigen locatie dan zijn de kosten van huur, inrichting, aankleding en benodigde verzekeringen voor hun rekening. Het bruidspaar is aansprakelijk voor eventuele schade die aan de locatie wordt toegebracht.
7. Het bruidspaar en de eigenaar van de locatie sluiten een (privaatrechtelijke) overeenkomst waarbij de gemeente Lochem geen partij is. In deze overeenkomst wordt de clausule opgenomen dat de gemeente Lochem gevrijwaard wordt van problemen die zich zouden kunnen voordoen op het gebied van toegankelijkheid en parkeerfaciliteiten en dat voor de inrichting en de brandveiligheid van het gebouw de eigenaar van het gebouw verantwoordelijk is.

8. De rechthebbende van de locatie dient vooraf schriftelijk toestemming te geven.

9. De huwelijksvoltrekking vindt plaats zonder gemeentebode. De (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand is de enige gemeentelijke vertegenwoordiger en uitsluitend verantwoordelijk voor het rechtsgeldig tot stand komen van het huwelijk.
10. In Nederland bestaat een scheiding tussen kerk en staat en om deze reden wordt het niet toegestaan om op een en dezelfde locatie een huwelijk te voltrekken in één ceremonie waarbij het huwelijk tevens wordt ingezegend door een kerk- of geloofsgemeenschap.
11. Op een gekozen locatie is het niet mogelijk de ceremonie kosteloos te laten plaatsvinden.

12. Voor de vastlegging in de huwelijksagenda wordt gebruik gemaakt van een speciaal formulier dat is opgenomen in bijlage 2 en dat vier maanden vóór de datum van huwelijksvoltrekking moet zijn overgelegd aan een van de beheerders van de huwelijksagenda. Het formulier is zowel bij de Publieksbalies in Lochem en Gorssel als op het medium internet beschikbaar.