Gemeente Moordrecht


Koninklijke onderscheiding

Op zondag 14 mei heeft de waarnemend burgemeester van Moordrecht, de heer P. Neeb, een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan mevrouw F.Matahelumual-de Lima en de heer R. Latuheru uit Moordrecht. Zij zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Matahelumual heeft zich sinds haar komst in Moordrecht in 1961 bijzonder ingezet voor het kerkelijk en maatschappelijk leven van de Molukse gemeenschap in Moordrecht.
Ze is sinds 1961 ouderling (kerkenraadslid) van de Christelijk Molukse Kerk te Moordrecht en in 1962 was zij mede-oprichter van de PIKIM, de Christelijk Molukse Vrouwenvereniging van de Molukse Evangelische kerk. Decorandus is nog altijd voorzitter van deze vrouwenvereniging. Vanuit de PIKIM zet zij zich in voor weduwen, wezen en het helpen van mishandelde vrouwen.
Rechtvaardigheid staat hoog in het vaandel bij decorandus. Temidden van een mannenwereld volgde zij diverse cursussen georganiseerd door de kerk om de positie van de vrouw in de kerk te verbeteren en ook had zij contact met functionarissen van de Indonesische Ambassade en andere vrouwenorganisaties om een bijdrage te leveren aan het vredesproces op de Molukken, Indonesië.
In 2006 is decorandus 70 jaar actief voor de zondagsschool, 45 jaar in de Kerkenraad en 44 jaar actief voor de vrouwenvereniging.

De heer Latuheru heeft zich sinds zijn komst in Moordrecht in 1961 ingezet voor het kerkelijke en maatschappelijke leven van de Molukse gemeenschap in Moordrecht. Zijn grote liefde voor muziek heeft hij weten over te leveren aan mensen van alle generaties in Moordrecht. Decorandus is sinds zijn verhuizing naar Moordrecht in 1961 kerkkoorleider van Ebenhaezer. Koren en orkesten zijn essentieel voor een goed functioneren van de Molukse gemeenschap. In 1964 werd decorandus koorleider van het Mannenkoor en bestuurslid van het Gemengd koor en mannenkoor. In 1977 heeft hij het koorleiderschap van het mannenkoor overgedragen, maar bleef hij tot 1980 actief lid en verzorgde het repertoire van het koor. Ook was hij van 1962 tot 1990 leider van het kerkfluitorkest. Een fluitorkest repeteert gemiddeld 3 keer per week. Van 1962 tot 1974 is hij lid geweest van het blaasorkest. In 1990 heeft decorandus vanwege zijn hoge leeftijd het leiderschap van het kerkfluitorkest overgedragen. Hij is echter nog steeds actief binnen het orkest en maakt daarnaast de muziekstukken voor het orkest en voor diverse andere verenigingen.