Productschap Diervoeder

16/05/2006

Geen draagvlak voor collectief schadefonds

In de diervoederketen bestaat geen draagvlak voor een collectief schadefonds. Dit bleek op de PDV-Sectorbijeenkomst GMP+.

Zo'n fonds zou de schade kunnen vergoeden die ontstaat bij incidenten en crises met diervoeder. Het haalt echter ook de verantwoordelijkheid weg waar dit hoort te liggen: bij individuele bedrijven. "Een collectief fonds maakt problemen ook collectief. Dit gaat voorbij aan de individuele verantwoordelijkheid van bedrijven", aldus Siem Jan Schenk (LTO).
Om dezelfde reden is ook Sovion tegen een collectief fonds, meldde Paul Jansen van dit bedrijf. Campina gaat voerleveranciers zelfs beoordelen op de mate waarin zij individueel uitwerking geven aan die verantwoordelijkheid. "Zij moeten verzekerd zijn voor de schade die ontstaat bij incidenten of crises. Wij laten een onafhankelijk bedrijf controleren of de geboden zekerheden afdoende zijn", zei Atze Schaap van Campina. Criteria daarbij zijn de aard en dekking van de verzekering en de hoogte van het verzekerde bedrag. GMP+ richt zich op de borging van voedselveiligheid, niet op aansprakelijkheid. Dit is een bewuste keuze geweest, gaf Johan den Hartog van het PDV aan. In geval van incidenten zal het PDV actief als bemiddelaar optreden tussen betrokken partijen. Eerder dit jaar is dat ook gebeurd bij een cadmiumverontreiniging in kalvervoer. Met succes, meldde Schenk van LTO. "Dit incident is goed afgehandeld. De Voedsel- en Warenautoriteit hoefde niet in actie te komen. Er zijn geen afzetproblemen geweest en de schade is inmiddels vergoed." Den Hartog riep de aanwezigen op in voorkomende gevallen zijn verantwoordelijkheid te nemen. "Ook als je jezelf ook slachtoffer voelt."

`GMP+ geen statisch systeem'

GMP+ past zich aan nieuwe wensen en omstandigheden aan. Het is géén statisch systeem, zei PDV-secretaris Johan den Hartog. "We komen tegemoet aan wensen van ketenpartijen. Anderzijds blijft GMP+ in de pas lopen met het internationale veld van de borging van de veiligheid van diervoeders", aldus Den Hartog. Momenteel wordt GMP+ aangepast aan de eisen van onder meer de zuivel- en vleesverwekende industrie. Dit gebeurt met een plan van aanpak van het PDV. Klik hier voor de presentatie van Den Hartog.

"Zelfreinigend vermogen handhaven"

Iedere afzonderlijke partij in de diervoedersector moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. Bedrijven die dat niet doen zijn hét probleem van de diervoedersector, niet het collectieve systeem van GMP+. Dat betoogde Paul Jansen van Sovion. Volgens hem is productaansprakelijkheid een normaal bedrijfsrisico, waar bedrijven zelf verantwoordelijk voor zijn. "Dit moeten we zo handhaven, want die aansprakelijkheid zorgt voor zelfreinigend vermogen in de sector", meent Jansen. Klik hier voor de presentatie van Jansen.

Campina steunt in keuze voerleverancier

Campina gaat veehouders ondersteunen bij het maken van keuzes in de aankoop van veevoer. De keuze van de veehouder heeft namelijk consequenties voor zijn relatie met Campina. Het zuivelbedrijf gaat veehouders onder meer aansprakelijk stellen als melk via veevoer verontreinigd raakt. Dit maakte Atze Schaap, directeur Vereniging en Transport van Campina, bekend. Veevoerbedrijven zijn nu aan zet om zich aan te passen aan de nieuwe wensen van Campina. Klik hier voor de presentatie van Schaap.

LTO komt met leveringsvoorwaarden

In het najaar van 2006 komt LTO met leveringsvoorwaarden voor veevoer. Dit moet ervoor zorgen dat bij incidenten de aansprakelijkheid op een correcte wijze wordt uitgevoerd. Iedere individuele leverancier moet verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van zijn producten en voor de schade die optreedt als iets fout gaat. "In het verleden zag de rekening van crises en incidenten te vaak bij de boeren", stelde Siem Jan Schenk, veehouderijvoorzitter van LTO Nederland. Klik hier voor de presentatie van Schenk.

Klik hier voor meer informatie over de sectorbijeenkomst.