Ministerie van Defensie

16-05-2006 13:22

NIEUWE GEDRAGSCODE VOOR VERWERVING DEFENSIEMATERIEEL

Minister Kamp in gesprek met zijn Portugese collega. - Foto: Otte Beeksma
De Europese ministers van Defensie hebben maandag (15 mei) tijdens een bijeenkomst van de bestuursraad van het Europese Defensie Agentschap (EDA) ingestemd met een vrijwillige gedragscode voor materieelverwerving.

Op aandringen van minister Kamp werd ook een aanvullende afspraak gemaakt voor een verbeterde toegang voor bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf op de Europese defensiemarkt. Tijdens de vergadering is tevens gesproken over wat in vakkringen de âHampton Court Agendaâ heet: âmeer, slimmer en gezamenlijk uitgaven doenâ. De defensiebewindslieden willen meer uitgeven aan onderzoeks- en technologieprogrammaâs

Voor defensieorders bestaat geen verplichte openbare aanbesteding, waardoor opdrachten vooral naar eigen bedrijven gaan. De vrijwillige gedragscode moet ertoe leiden dat defensieopdrachten in de toekomst meer aan militaire bedrijven uit andere lidstaten worden gegund. Volgens Kamp levert dit âgoede mogelijkheden op voor het Nederlandse bedrijfsleven. Er is afgesproken dat niet langer automatisch een opdracht gaat naar een defensie-industrie uit eigen land.â

Kamp zei ook dat Nederland het onderzoeksbudget van zo'n 110 miljoen euro de komende vier jaar 20 procent zal proberen te laten stijgen. Hoewel veel lidstaten nog verder wilden gaan, vonden Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk dit voldoende.

Voorafgaand aan de bestuursraad voerde Kamp overleg met zijn Portugese ambtgenoot Luis Amado. Beiden spraken af de samenwerking op materieelgebied te versterken. Portugal is zeer geïnteresseerd in af te stoten Nederland materieel.