Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Dijk van de toekomst krijgt grasmat

Een dijk bekleed met versterkte grasmatten is onderwerp van een proef in Delfzijl waar Rijkswaterstaat deze week mee start. Rijkswaterstaat test hier versterkte grasmatten als een nieuw soort dijkbekleding. Uit de test moet blijken of versterkte grasmatten de dijk zo beschermen dat een grote hoeveelheid water over de dijk kan lopen, zonder dat deze beschadigt.

De komende tijd worden naast de bestaande grasmatten, versterkte matten aangebracht. Deze krijgen vervolgens een aantal maanden de kans om aan te groeien. In maart volgend jaar wordt er begonnen met testen door middel van door een simulator opgewekte golven. De golven die tegen de zogenoemde 'dijk van de toekomst' aanbeuken, moeten aantonen hoe lang gewoon gras op klei en de versterkte grasmatten overslaand zeewater aankunnen. In de dijk liggen twee proefvakken van vier meter breed met bestaand en versterkt gras. Het versterkte gras bestaat uit grofmazige kunststof matten die onder het bestaande gras worden aangebracht. De matten worden tot aan de buitenzijde van de dijk aangebracht en daar verankerd. Het gras groeit door de matten heen. Het resultaat hiervan is een sterke graszode die mogelijk de sterkte van de binnenzijde van de dijk zal verbeteren.

Het waterinnovatieprogramma WINN (WaterINNovatiebron) van Rijkswaterstaat voert de praktijkproef uit in het kader van het Europese onderzoeksproject ComCoast (Combined Functions in Coastal Zones), samen met het Waterschap Hunze en Aa's, de provincie Groningen en de gemeente Delfzijl. ComCoast zoekt naar duurzame alternatieven voor dijkverzwaring waarbij het water meer ruimte krijgt en multifunctionele kustzones ontstaan.