Politie Rotterdam Rijnmond

Middaguitgave dinsdag 16 mei

* GROWSHOPS ROTTERDAM AANGEPAKT
ROTTERDAM - Vanaf 11.00 uur deze dinsdagmorgen wordt er een actie uitgevoerd door een multidisciplinair team van toezichthouders die 31 growshops in de regio Rotterdam-Rijnmond tegelijkertijd bezoekt. Bij deze actie wordt samengewerkt door politie, justitie, gemeente (afdeling Openbare Orde en Veiligheid), UWV, Belastingdienst, AID (toezicht op Bestrijdingsmiddelenwet) en de DCMR (toezicht op brandveiligheid). Dit is de eerste grootschalige actie in Nederland.

Doel
Het doel van de integrale aanpak is het inperken van de vrijheid van de growshops en het afgeven van het signaal, dat het willens en wetens verkopen van kweekbenodigdheden voor de hennepkweek niet wordt toegestaan. Daarnaast wordt informatie verzameld om organisatiecriminaliteit rondom de kweek van hennep in beeld te brengen. Vervolgens zal, zoals gebruikelijk bij integrale aanpakken zoals bijvoorbeeld de Aanpak Hennepkweek, iedere partner vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid als toezichthouder en handhaver zorgen dat geconstateerde overtredingen of onregelmatigheden leiden tot passende maatregelen.

Aanleiding
De integrale aanpak volgt op de noodkreet van ondermeer deelgemeente Charlois en de wens vanuit de aanpak van hennepkweek om nu toch ook aan de voorkant in de keten maatregelen te nemen.

Opzoeken grenzen
De grenzen van wat juridisch mogelijk is zijn nadrukkelijk opgezocht. Nieuw daarbij is dat niet alleen zal worden vervolgd (strafrechtelijk) en/of maatregelen zullen worden genomen (bestuursrechtelijk) wanneer handel in softdrugs kan worden bewezen vanwege bijvoorbeeld de aanwezigheid van hennepstekken. Tevens zal worden bezien of voldoende bewijs kan worden vergaard om ondernemers te vervolgen voor medeplichtigheid aan hennepkweek (art. 48 WvSr) of medeplegen van hennepkweek (art. 47 WvSr). In de aanloop naar 16 mei a.s. is dan ook al geobserveerd en zijn verklaringen verzameld. Bij voldoende aannemelijkheid van deze strafbare feiten zal tevens in Rotterdam een burgemeesterssluiting volgen op grond van de Rotterdamse APV.

Handhavingarrangement
Om de aanpak zo effectief mogelijk te laten zijn is er door gemeente, politie en justitie een zogenoemd handhavingsarrangement vastgesteld. Doel hiervan is:
de handhavingactiviteiten van politie, Openbaar Ministerie en gemeente op elkaar af te stemmen en zoveel mogelijk complementair te laten zijn;
geconstateerde overtredingen te laten volgen door een reactie die qua intensiteit zo goed mogelijk aansluit bij de ernst van de overtreding;
kenbaar te maken aan de `overtreder' welke maatregel hij van politie, OM en gemeente kan verwachten na een overtreding.

Vanmiddag ontvangt u de resultaten van deze actie.

U kunt het handhavingsarrangement hier downloaden