Kampeerboeren gaan vol vertrouwen het zomerseizoen in

Stichting vrije recreatie

http://www.svr.nl/

KAMPEERBOEREN GAAN VOL VERTROUWEN HET ZOMERSEIZOEN IN
en rekenen op soepeler opstelling gemeenten

Meerkerk, mei 2006 - De Stichting Vrije Recreatie (SVR), waarbij circa 2000 kleinschalige plattelandscampings zijn aangesloten, gaat met vertrouwen het zomerseizoen 2006 in. Het blijkt namelijk dat gemeenten graag gebruik maken van de door de SVR verstrekte adviezen en aangeboden hulp voor het formuleren van (nieuwe) bestemmingsplannen.

De SVR laat zich sinds haar ontstaan in 1970 regelmatig geducht horen in haar ijver om de belangen van kampeerboeren en recreanten te behartigen. Dit heeft er ondermeer toe geleid, dat de overheid deze vorm van recreatie van lieverlee steeds meer is gaan legaliseren, waar-door het kamperen bij de boer thans niet meer weg te denken is uit de recreatiesector.
Even leek er een kink in de kabel te komen, toen begin 2004 bekend werd dat de Wet op de Openluchtrecreatie, waarin het kamperen bij de boer is geregeld, in 2008 wordt ingetrokken en dat dit beleid daarna door gemeenten en provincies zal worden gevoerd.

samenwerking
Als grootste organisatie op dit gebied zag de SVR hierin aanleiding om weer van zich te laten horen en heeft - om chaos in recreërend Nederland te voorkomen - de meningen van alle Nederlandse gemeenten geïnventariseerd en wetenschappelijk (laten) bestuderen. De hieruit voortvloeiende conclusies en aanbevelingen werden samengevat in het boekwerk 'Beleid ten aanzien van kamperen bij de boer' en - voorzien van deskundige conclusies en aanbevelingen (WICE, Universiteit van Wageningen) - onder de aandacht gebracht van weer alle gemeenten. Hierna bleek er veel behoefte te bestaan aan een basis voor het aanpassen van de bestemmingsplannen, wat in veel gevallen aanleiding was om de Stichting Vrije Recreatie hulp te vragen bij het formuleren van verdere voorstellen. Natuurlijk heeft de SVR aan deze verzoeken gehoor gegeven en regels voor een ontwerp-bestemmingsplan opgesteld, waardoor wordt voorkomen dat er straks evenveel regels zijn als gemeenten in Nederland.
De SVR denkt graag mee met de gemeentebesturen en hoopt zo uniformiteit door duidelijkheid te bewerkstelligen en willekeur te voorkomen. Optimistisch rekent de SVR hierdoor ook op een soepeler opstelling van plaatselijke overheden t.o.v. het kamperen bij de boer dan voorheen.

verruiming
Dat een soepeler opstelling dringend gewenst is, is duidelijk: er is een nog steeds toenemende behoefte aan de rust, ruimte en betaalbaarheid van het kamperen bij de (SVR)-kampeerboer. De SVR pleit dan ook voor verruiming naar 25 kampeerplaatsen per boerenerf.

Bovenstaande zaken worden uitvoerig toegelicht in het halfjaarlijks informatieblad van de SVR, de Zomerinfo. Maar ook andere zaken komen aan de orde: o.a. het werkbezoek van het Chinese Ministerie van Landbouw aan de SVR, het grote succes van de SVR-Vakantiebeurzen en de vele sportieve, spannende en culturele evenementen die ook dit seizoen weer op en rond de SVR-campings worden georganiseerd. De bijgevoegde duidelijke SVR-Recreatielandkaart onder-streept het welkom van de SVR-kampeerboeren en -boerinnen aan de 150.000 aangesloten donateurgezinnen, dus zeg maar gerust vierhonderdduizend recreanten!

Aanmelding of nadere informatie:
SVR, Meerkerk. Telefoon 0183-35.27.41. www.svr.nl