Gemeente Zaanstad

B&W besluiten van week 18 en 19 Behoud landelijk dorpslint en cultuurhistorisch landschap Krommeniedijk en andere B&W besluiten. 15-05-2006

Raadsvoorstel vaststelling Uitvoeringskader Zaanstad-Noord Op 14 maart 2006 vond een grote informatie- en discussiebijeenkomst plaats over het Uitvoeringskader Zaanstad-Noord. Bewoners, instellingen en organisaties konden hun mening geven over het Uitvoeringskader via een drietal vragen:
Klopt het beeld over Assendelft, Krommenie en Wormerveer? Worden de goede keuzes en de juiste maatregelen voorgesteld? Zijn er wijzigingen of aanvullingen nodig in het Uitvoeringskader?

De reacties uit de inspraakperiode geven geen aanleiding tot zeer ingrijpende wijzigingen in het Uitvoeringskader. Een aantal reacties leidde tot bruikbare aanvullingen, bijvoorbeeld over de sportscenario's en de verkeersroutes. Deze zijn toegevoegd aan het Uitvoeringskader. Het college van B&W heeft kennisgenomen van de inspraakreacties en stemt in met het aangepaste Uitvoeringskader Zaanstad-Noord. Het Uitvoeringskader wordt ter vaststelling aan de raad aangeboden.
Voor het zover is, vindt nog een burgeravond plaats over het Uitvoeringskader. Daarbij kan een ieder zijn of haar mening over het Uitvoeringskader en de manier waarop de inspraakreacties zijn verwerkt, kenbaar maken aan de gemeenteraadsleden. Ook vindt er nog een wethouderscommissie plaats. De data van alle bijeenkomsten van en met de gemeenteraad zijn nog niet bekend. Ze worden aangekondigd in het Zaans Stadsblad en op www.zaanstad.nl. Iedereen die heeft meegewerkt aan het opstellen van het Uitvoeringskader en alle insprekers krijgen persoonlijk bericht.

Behoud landelijk dorpslint en cultuurhistorisch landschap Krommeniedijk
Aanlegvergunningstelsel Krommeniedijk te Krommenie Het college van B&W wil graag dat het landelijk dorpslint en het cultuurhistorisch landschap van Krommeniedijk behouden blijft. Om daarvoor te zorgen, wordt op dit moment gewerkt aan een ontwerp-bestemmingsplan. Omdat dit plan nog niet is vastgesteld, kunnen ongewenste bouw- of aanlegvergunningen niet worden geweigerd. Om aan deze situatie een einde te maken, stelt het college van B&W aan de raad voor in te stemmen met het voorbereidingsbesluit Krommeniedijk en het bijbehorende aanlegvergunningstelsel.

Vergunningplichtige handelingen
Voor werkzaamheden (behoudens gewoon onderhoud en gebruik ) zal voor de volgende werkzaamheden een vergunning gevraagd moeten worden: 1. het uitvoeren van grondwerkzaamheden zoals graven, woelen, mengen, diepploegen, aanleggen van drainage, ontginning, ophogen of egaliseren;
2. werken of werkzaamheden die tot gevolg hebben dat het waterpeil wordt verhoogd of verlaagd;
3. het aanleggen van bos of boomgaard;
4. het aanleggen van ondergrondse transport--, energie-, of telecommunicatie- of andere leidingen en daarmee verband houdende constructies;
5. het aanleggen of verharden van wegen, paden, banen of parkeergelegenheden en aanbrengen van oppervlakteverhardingen; 6. het aanleggen, verbreden en dempen van sloten, vijvers en andere wateren.

Beveiliging reisdocumenten
Het college van B&W heeft ingestemd met maatregelen om de beveiliging van reisdocumenten te verbeteren. Hoewel Zaanstad de beveiliging goed heeft georganiseerd en voldoet aan de wettelijke eisen, zijn er tien aanbevelingen gedaan door de beveiligingsfunctionaris Reisdocumenten. Het college van B&W gaat akkoord met het doorvoeren van deze aanbevelingen. Zaanstad verwacht dan ook het interne bedrijfsproces hiermee op dusdanig niveau te brengen dat het rijkspredikaat "optimaal" behaald zal worden op dit gebied.

Onttrekking openbaar verkeer gedeelte J.A. Laanplein in Zaandam Het college van B&W heeft besloten om de raad voor te stellen een gedeelte van het J.A. Laanplein in Zaandam aan het openbaar verkeer te onttrekken. Een deel van het parkeerterrein op het J.A. Laanplein is in eigendom van woningbouwcorporatie ZVH en dient als parkeerterrein voor het appartementencomplex aan het J.C. van Oostsanenhof. Het terrein was openbaar toegankelijk voor iedereen. In de nieuwe situatie is het parkeerterrein uitsluitend toegankelijk voor bewoners en bezoekers van het appartementencomplex van het voormalige belastingkantoor aan het J.C. van Oostsanenhof. Het besluit wordt via het Zaanstad Journaal bekend gemaakt om belanghebbenden in de gelegenheid te stellen hun zienswijzen kenbaar te maken.

Voorwaarden uitwegvergunningen
Vanaf 1 januari 2004 mag een vergunninghouder voor de aanleg van een uitweg zelf een aannemer kiezen. Een vergunninghouder is sindsdien niet meer verplicht om de uitweg door de gemeente te laten uitvoeren. Wel is de vergunninghouder verplicht om de aanleg bij de inspecteur Verkeer van de gemeente te melden. Het College van B&W heeft ingestemd met twee aanvullingen in de voorschriften voor het realiseren van een uitweg. 1) Zijn er direct na gereedmelding van de uitweg wijzigingen aan de uitwegconstructie noodzakelijk, dan zijn de kosten voor rekening van de vergunninghouder. Dit is geen nieuw beleid, maar dit is ter verduidelijking richting de vergunninghouder in de voorschriften opgenomen. 2) Aan de voorschriften is toegevoegd dat binnen één jaar na de datum van het verlenen van de vergunning, deze door de vergunninghouder gereed gemeld moet worden bij de Inspecteur Verkeer van de gemeente. Als de realisering van de uitweg langer duurt of als de uitweg niet gereed gemeld is, moet een nieuwe uitwegvergunning aangevraagd worden.

Aanwijzingen medewerkers Stichting Veiligheidszorg Het centrum van Zaandam moet ook tijdens de uitvoering van Inverdan aantrekkelijk blijven voor bezoekers en bewoners. De Stichting Veiligheidszorg heeft om die reden het project "Schoon, heel en veilig" gestart met als doel het verwijderen van afval op de openbare weg in het Inverdan-gebied. B&W hebben nu besloten dat de medewerkers van de Stichting die op de vuilniswagen rijden, bevoegdheden krijgen om het achtergelaten huisvuil te onderzoeken om de dader(s) te achterhalen.

Verder besloot B&W:

* Een procedure ex artikel 19, 2e lid van de Wet op de Ruimtelijke Ordening te starten voor het verbouwen van een bedrijfspand tot een bedrijf met dienstwoning op de locatie Hazepad 43 te Zaandijk. De ruimtelijke onderbouwing ligt zes weken voor iedereen ter inzage. In die periode worden belanghebbenden in de gelegenheid gesteld om hun zienswijzen kenbaar te maken.
* Een procedure ex artikel 19, 2e lid van de Wet op de Ruimtelijke Ordening te starten voor de uitbreiding van de Aldi supermarkt en het herinrichten van het daarbij behorende parkeerterrein aan de Westzanerdijk in Zaandam. De ruimtelijke onderbouwing ligt zes weken voor iedereen ter inzage. In die periode worden belanghebbenden in de gelegenheid gesteld om hun zienswijzen kenbaar te maken.

* Een procedure ex artikel 19, 2e lid van de Wet op de Ruimtelijke Ordening te starten voor het bouwen van een woning met garage op het Kalf 172 in Zaandam. De ruimtelijke onderbouwing ligt zes weken voor iedereen ter inzage. In die periode worden belanghebbenden in de gelegenheid gesteld om hun zienswijzen kenbaar te maken.

* Een procedure ex artikel 19, 2e lid van de Wet op de Ruimtelijke Ordening te starten voor het vergroten van het zwembad `Zaangolf' aan de Wezelstraat 1b in Koog aan de Zaan.

* Dat de in het kader van de procedure ex artikel 19, 1e lid van de Wet op de Ruimtelijke Ordening ingediende zienswijze geen aanleiding vormt tot wijziging van het genomen besluit om het bouwen van een woning aan de Dorpsstraat 175 in Assendelft mogelijk te maken. B&W vraagt een verklaring van geen bezwaar aan bij Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, waarna de vrijstelling en de bouwvergunning verleend kunnen worden.