Ministerie van Financiën

Verklaring minister Zalm tijdens persconferentie Ayaan Hirsi Ali

nieuwsbericht | 16-05-2006 | Directie Voorlichting

Om misverstanden te verkomen: ik sta hier niet als minister van Financiën en vice-premier maar in mijn hoedanigheid als voormalig lijsttrekker en fractievoorzitter van de VVD. En om Ayaan te steunen.

Ik heb er begrip voor dat Ayaan Hirsi Ali de Tweede Kamer verlaat. De wijze en de aanleiding ervan stemmen mij wel droevig. De beveiliging en de huisvesting zorgen voor zoveel druk en onzekerheid dat ik me goed kan voorstellen dat zij zo niet meer op een goede manier kan functioneren.

Ayaan is in 1992 naar Nederland gekomen. Ze kreeg een A-status en wilde in Nederland wat van haar leven maken. Dat deed ze, en hoe! Ze ging studeren, leerde razendsnel Nederlands, burgerde in en ging aan het werk. In 1997 wordt ze genaturaliseerd en gaat aan de slag bij de Wiardi Beckman Stichting, waar ze gaat publiceren over de problemen van moslimvrouwen. In 2002 komt ze via Neelie Kroes naar de VVD en ze komt mede op mijn voordracht op de VVD-kamerlijst.

Zoals Ayaan al aangaf, heeft ze nooit geheimzinnig gedaan over haar personalia. Naar ik begrijp zijn het foute geboortejaar (Ayaan is geboren in 1969 en niet in 1967) en de achternaam (haar grootvader heet Magan terwijl Ayaan Ali gebruikt als achternaam) de aanleiding om vast te stellen dat Ayaan geen Nederlandse is.

Deze feiten zijn al jaren publiek bekend. Ze schrijft er in 2002 al over in haar boek "De Zoontjesfabriek". Ik citeer de allereerste zin uit haar boek: "Ayaan Hirsi Ali wordt in 1969 in Somalië geboren als dochter van Hirsi Magan".

Op dit punt bevatte een recente televisie uitzending absoluut niks nieuws.

De feiten waren in 2002 al publiekelijk en dus ook mij bekend. Ayaan had een Nederlands paspoort, was een Nederlands staatsburger. Voor mij was er dus geen enkel beletsel om maar een seconde te twijfelen of Ayaan wel op de lijst kon. Wij wilden graag een strijdbare vrouw op de lijst. Natuurlijk kon ze op de lijst.

Ook haar geloofsbrieven zijn zonder moeite aanvaard. Dat nu ruim drie jaar later blijkt dat er ineens juridische complicaties zijn, konden wij toen niet bevroeden. Ik, en niet alleen ik, hebben toen volledig te goeder trouw gehandeld.

Dan moet mij nog van het hart dat ik verbaasd ben over de snelheid waarmee dit besluit genomen is. Ruim drie jaar lang vindt niemand maar dan ook niemand een aanleiding om haar nationaliteit ter discussie te stellen. En nu, binnen 48 uur, krijgt Ayaan de vaststelling uitgereikt dat ze niet genaturaliseerd is. Ik respecteer de verantwoordelijkheid van de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie en ik neem aan dat het besluit juridisch stand houdt. Ik ben wel verbaasd over de snelheid waarmee het besluit genomen is en bekend is gemaakt. Ik hoop dat een eventuele hernieuwde aanvraag tot naturalisatie net zo snel behandeld wordt.