Vereniging Nederlandse Gemeenten

vng wil oplossing voor aanbestedingsprobleem wmo

Anders dan de Staatscourant meldt, wil de VNG geen uitstel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Wel wil de VNG een oplossing zoeken voor het aanbestedingsprobleem met betrekking tot de huishoudelijke zorg, omdat anders een zorgvuldige invoering van de Wmo in gevaar komt.

Gemeenten zijn wettelijke verplicht een Europese aanbesteding te organiseren voor de huishoudelijke zorg die zij per 1 januari 2007 aan hun burgers moeten verstrekken. Gemeenten kunnen nog niet met de aanbesteding beginnen omdat de Wmo nog niet officieel is bekrachtigd. De wet ligt momenteel bij de Eerste Kamer en zal naar verwachting pas in september klaar zijn. Voor een zorgvuldige aanbestedingsprocedure staat een half jaar. Voorafgaande aan de procedure moet het beleid en de verordening van de Wmo worden vastgesteld, alsmede de wettelijk geregelde inspraak daarover.

De VNG en het ministerie van VWS overleggen over een oplossing voor het aanbestedingsprobleem. Beide partijen stellen alles in werk om een zorgvuldige en soepele overgang voor cliënten te realiseren.