IWI ziet vooruitgang in uitvoering sociale zekerheid

Iwi

http://www.iwiweb.nl/

De Inspectie Werk en Inkomen concludeert in haar Jaarverslag 2005 dat de uitvoering van de sociale zekerheid in 2005 is verbeterd ten opzichte van 2004. Verder constateert IWI dat CWI, UWV en gemeenten (sociale diensten) in hun denken een omslag hebben gemaakt waar het gaat om gezamenlijke dienstverlening en handelen volgens het motto werk boven uitkering. Het komt er nu op aan dat burgers daar de vruchten van gaan plukken.

Vanaf de invoering van de Wet Structuur Uitvoering Werk en Inkomen (SUWI) in 2002 hebben de organisaties in de sociale zekerheid veel energie moeten steken in de ontwikkeling van de eigen organisatie. Ook zijn er de afgelopen jaren grote wetswijzigingen doorgevoerd zoals de WWB, WIA en WALVIS die veel van de organisaties hebben geeist. Het is dan ook nog niet het juiste moment om een eindoordeel te geven over het succes van SUWI. IWI is van mening dat de organisaties de komende jaren de ruimte moeten krijgen om samen te werken en zich verder te ontwikkelen. Er zijn veel signalen die erop wijzen dat de noodzakelijke cultuuromslag nu op gang is gekomen. Zo is er in 2005 een start met het digitale klantdossier gemaakt en zijn er gezamenlijke dienstverleningsconcepten ontwikkeld.

CWI heeft in 2005 meer werkzoekenden aan een baan geholpen dan met de minister van SZW was overeengekomen. Het aantal vacatures dat via CWI is vervuld, is toegenomen. Bij de taak om te bepalen of mensen in aanmerking komen voor een plek in de sociale werkvoorziening is de tijdigheid een knelpunt.

UWV heeft in 2005 veel aandacht moeten geven aan gevolgen van nieuwe wetgeving en een grote reorganisatie. De uitvoering van reguliere taken stond hierdoor onder druk, maar was wel voldoende. UWV heeft een grote nadruk gelegd op de eenmalige herbeoordelingsoperatie in de WAO. UWV geeft met de inzet van individuele reintegratieovereenkomsten uitdrukking aan het streven om met meer maatwerk effectief en klantgericht mensen naar werk te begeleiden.

In het tweede jaar van de Wet werk en bijstand (WWB) hebben gemeenten het aantal nieuwe uitkeringen verder kunnen beperken. Om zoveel mogelijk mensen uit de bijstand aan het werk te helpen, richtten ze zich in 2005 veelal op jongeren en mensen met grote kans om snel werk te vinden.

IWI onderzocht in 2005 ook hoe gemeenten hun toezicht op de kinderopvang hebben ingericht. Over de stand van zaken per eind 2005 zal IWI in juni 2006 separaat berichten.

De inspectie is van oordeel dat de SVB haar primaire taken en regelingen in 2005 uitstekend heeft uitgevoerd. SVB betaalt AOW en kinderbijslag vrijwel altijd tijdig en juist, en de organi-satie presteert goed bij het bestrijden van fraude.

IWI houdt ook toezicht op certificatie- en keuringsinstellingen op het gebied van arbeidsomstandigheden. Deze cki s geven certificaten af voor producten en personen die aan veiligheidseisen moeten voldoen. Het gaat bijvoorbeeld om kranen, vuurwerk, drukapparaten, kraanmachinisten. De cki s in de meeste werkvelden doen hun werk naar behoren.

Effecten van toezicht
De oordelen van IWI moeten aanknopingspunten bieden voor de minister, de staatssecretaris, de uitvoeringsorganisaties, gemeenten en cki s om de uitvoering te verbeteren. In 2005 hebben de bewindslieden bij de helft van de IWI-rapporten die zij aan het Parlement hebben aangebo-den in de begeleidende brief aangegeven nieuwe afspraken met de uitvoeringsorganisaties te zullen maken. Incidenteel is besloten regelgeving te wijzigen. Bij een kwart van de rapporten noemen de organisaties concrete maatregelen die ze naar aanleiding van de rapporten hebben genomen.

Voor een toelichting kunt u bellen met Erik Stolk (070 304 46 39 of 06 5 102 45 59). Het Jaarverslag 2005 kunt u downloaden van www.iwiweb.nl of opvragen bij de afdeling Strategie en communicatie (070 304 47 63).