FNV

FNV: Nederland moet Indonesië aanspreken op vakbondsrechtenschendingen

FNV-voorzitter Agnes Jongerius heeft een brief gestuurd aan ministers Brinkhorst en van Ardenne over grove vakbondsrechtenschendingen die plaatsvinden bij een van de grootste palmolieraffinaderijen ter wereld, gevestigd op het eiland Sumatra in Indonesië. Deze palmolieraffinaderij, Musim Mas, is al maanden onderwerp van internationale protestacties van vakbonden maar ook van Amnesty International. Jongerius stelt in haar brief dat de Nederlandse overheid een speciale verantwoordelijkheid heeft om de zaak aan de orde te stellen bij de Indonesische regering, omdat Nederlands overheidsgeld gestoken wordt in de Indonesische palmoliesector.

Werknemers bij de Indonesische PT Musim Mas palmolieplantage in Pelalawan, Riau, Sumatra, richtten in oktober 2004 de onafhankelijke vakbond Kahutindo op. Van deze vakbond zijn zes vakbondsleiders in september 2005 gevangengenomen en onlangs veroordeeld tot straffen van 14 maanden tot 2 jaar, omdat ze een staking organiseerden bij palmolieraffinaderij Musim Mas.

Dit bedrijf weigerde te onderhandelen over invoering van de wettelijke minimum normen voor plantagearbeiders en een eerlijke behandeling van dagloners. Meer dan 700 vakbondsleden werden ontslagen en moesten met hun gezinnen hun huis op de plantage verlaten. Hun kinderen moesten van school af. Het bedrijf weigerde de contracten te verlengen van 300 tijdelijke werknemers die vakbondsleden waren.

Nederland heeft een `WSSD publiek-privaat partnerschap' met de overheden van Indonesië en Maleisië rond duurzame palmolie. Dit betekent dat Nederland zich inzet om bedrijven en maatschappelijke organisaties te betrekken bij de productie van duurzame palmolie.

In het kader van dit partnerschap draagt Nederland financieel bij aan de Round Table for Sustainable Palm Oil (RSPO), een platform waarop NGO's als Oxfam Novib en bedrijven als Musim Mas en Unilever vertegenwoordigd zijn. De RSPO heeft minimumcriteria vastgelegd voor duurzame palmolie. Onder de criteria vallen het recht op vrijheid van vakbondsorganisatie en non-discriminatie op basis van vakbondslidmaatschap. Musim Mas, prominent lid van de RSPO, schendt deze criteria op grove wijze.

De Nederlandse regering steunt financieel het secretariaat van de RSPO in Jakarta. De RSPO houdt zich vooralsnog afzijdig.

De FNV vindt dat de Nederlandse overheid een speciale verantwoordelijkheid heeft om de Indonesische regering aan te spreken op de grove schending van vakbondsrechten in de palmoliesector in Indonesië. Temeer omdat de Nederlandse regering via de FNV projecten steunt ter opbouw en versterking van vakbonden. De betrokken vakbond Kahutindo maakt deel uit van een project van de internationale bouw- en houtbond BWI, dat de FNV financiert met overheidssubsidie.

Daarom vraagt de FNV ook aan de Nederlandse regering om:
1. de Musim Mas-zaak en eisen van de vakbeweging onder de aandacht te brengen bij de Indonesische regering tijdens de komende handelsmissie naar Indonesië, van 29 mei-3 juni.
2. het WSSD-partnerschap met Indonesië nog eens kritisch te heroverwegen.

3. steun aan RSPO in te trekken als RSPO het lidmaatschap van Musim Mas niet beëindigt.

4. het Nederlandse bedrijfsleven dat palmolie afneemt uit Indonesië, waaronder Unilever, aan te spreken op hun verantwoordelijkheden in het kader van de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen en maatschappelijk verantwoord ondernemen (FNV Bondgenoten en de Europese Ondernemingsraad van Unilever hebben dit al gedaan).

Links:

Brief FNV aan min. Brinkhorst / v. Ardenne

Brief FNV Bondgenoten aan Unilever

Brief EOR Unilever aan Unilever

Website IUF met meer informatie

16 mei 2006

brief FNV aan min Brinkhorst.pdf Brief FNV BG aan UniLever - Musim Mas.pdf Brief EOR Unilever Palmoil_LettertoPCescau_english.pdf