Gemeente Ede

nummer 98 / Ede, 16 mei 2006

Nieuwe regeling voor bestaande dorpsomgeving

Nieuw bestemmingsplan voor De Klomp

Vandaag besloot het college van burgemeester en wethouders de procedure voor een nieuw bestemmingsplan voor De Klomp te starten. Een verandering waar alle inwoners van De Klomp mee te maken krijgen, is de bestemming van de Veenendaalseweg. De gemeente wil deze weg verkeersluw maken. Op enkele locaties worden in het nieuwe bestemmingsplan mogelijkheden voor nieuwe functies geboden. Vanaf 29 mei ligt het voorontwerpbestemmingsplan ter inzage. Voor de inwoners van De Klomp organiseert de gemeente een inspraakbijeenkomst.

De reden dat het bestemmingsplan nu wordt gewijzigd, is dat zowel particulieren als de gemeente een aantal situaties in De Klomp wil wijzigen. Voor een aantal locaties zijn daarom nieuwe bouw- en gebruiksmogelijkheden in het plan beschreven. De gemeente voorkomt ook met een nieuw bestemmingsplan dat er in de toekomst misschien geen bouwvergunningen meer verleend mogen worden, omdat het huidige plan ouder is dan 10 jaar. In het (voorontwerp-)bestemmingsplan ISEV waar De Klomp eerst deel van uit maakte, waren voor De Klomp geen bouwvlakken ingetekend op de plankaart. Daardoor gaf de plankaart geen informatie over bouwmogelijkheden. Dat is minder duidelijk voor de bewoners/ondernemers van De Klomp. De gemeente wil dit veranderen. Nu zijn op de plankaart wel bouwvlakken ingetekend.

Plangebied
Het plangebied wordt aan de zuidzijde begrensd door de A12, aan de westzijde grotendeels door de grens met de gemeente Veenendaal, aan de oostzijde door bestemmingsplan ISEV en aan de noordkant loopt het door tot en met de Scheivoor. In grote lijnen gaat het om het plangebied van het vorige bestemmingplan De Klomp, maar dan ook nog het deel tot de A12 erbij.

Veenendaalseweg
De gemeente wil de Veenendaalseweg verkeersluw maken. Het is de bedoeling dat in de toekomst alleen nog bestemmingsverkeer door de straat gaat. Het doorgaande verkeer gaat een andere route rijden. Deze maatregel wordt pas uitgevoerd als er om De Klomp nieuwe verbinding is aangelegd. Deze moet zorgen voor aansluiting op de A12 en verbinding met Veenendaal. Daarna treft de gemeente een maatregel onder het viaduct van de A12. Uitsluitend bussen, hulpdiensten en fietsen kunnen dan nog gebruik maken van het tunneltje. Voor de uitvoering van deze maatregelen neemt de gemeente later een verkeersbesluit.

Informatie
Het plan ligt vanaf 29 mei tot en met 27 juni ter inzage bij het Infocentrum Bouwen, Wonen en Milieu aan het Raadhuisplein 2 in Ede en in het gemeentehuis van Veenendaal. Het voorontwerpbestemmingsplan is het begin van de procedure. Afhankelijk van de reacties van belanghebbenden is waarschijnlijk in 2007 het definitieve bestemmingsplan klaar. Voor de inwoners van de Klomp organiseert de gemeente een bijeenkomst in de Veenderhoeve. Iedereen krijgt hiervoor een persoonlijke uitnodiging.

---