Gemeente Ede

nummer 100 / Ede, 16 mei 2006

Ontwikkeling Opella-terrein stap dichterbij
Bestemmingsplan Bennekom Noord-Oost ter inzage

De herontwikkeling van het Opella-terrein in Bennekom is weer een stap dichterbij gekomen. Vanaf donderdag 18 mei liggen drie plannen ter inzage: het ontwerpbestemmingsplan Bennekom Noord-Oost, het beeldkwaliteitspan en een verzoek om hogere grenswaarden Wet Geluidhinder. Om iedereen over de stand van zaken bij te praten is er op 23 mei een informatieavond in de Halderhof.

In het ontwerpbestemmingsplan staat de toekomstige functie van het terrein beschreven: een combinatie van wonen, voorzieningen voor ouderen, zorg en welzijn. Ook is te lezen hoe de ontsluiting van het terrein eruit komt te zien en hoe het gaat met parkeren. In het bestemmingsplan staat precies omschreven hoe de gemeente Ede dit wil regelen. Het Beeldkwaliteitsplan, een specifieke aanvulling op het bestemmingsplan, doet uitspraken over de aankleding en inrichting van het terrein en hoe de architectuur eruit komt te zien. Het plan Verzoek hogere grenswaarden beschrijft de maximale niveaus van de geluidsbelasting op de huizen van de nieuw te bouwen woonwijk.

Bestemmingsplan
Het ontwerpbestemmingsplan is gemaakt op basis van de reacties van omwonenden, organisaties en relevante overheidsorganen, zoals de Provincie Gelderland, op het voorontwerpbestemmingsplan. In een commentaarnota staan deze reacties verwoord.
Het college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels een positief besluit genomen over het ontwerpbestemmingsplan. Dit betekent dat het plan de bestemmingsplanprocedure ingaat. Het ligt vanaf 18 mei zes weken ter inzage in het Infocentrum Bouwen, Wonen en Milieu in Stadskantoor de Doelen, Raadhuisplein 2 in Ede. Tijdens deze periode kunnen belanghebbenden zienswijzen indienen bij de gemeenteraad.

Beeldkwaliteitsplan
Het Beeldkwaliteitsplan beschrijft dat het Opella-terrein een groene en parkachtige uitstraling krijgt, waarbij rekening wordt gehouden met de bestaande flora en fauna. Het gebied sluit straks aan bij de aansluitende bossen. De gemeenteraad van Ede stelt dit plan vast, tegelijkertijd met het bestemmingsplan. Er is wel een verschil. Waar mensen verder kunnen procederen tegen het bestemmingsplan of onderdelen daarvan, stelt de gemeenteraad het Beeldkwaliteitsplan definitief vast. Daartegen kan dan geen bezwaar meer worden gemaakt.

Hogere grenswaarden
Het verzoek hogere grenswaarden is nodig voor de nieuw te bouwen woningen op het Opella-terrein en daarmee de nieuwe functie wonen. Daarvoor gelden strengere waarden, waarvoor de provincie ontheffing moeten verlenen. Voor de huidige bewoners verbetert de situatie. In de oude situatie, toen er nog sprake was van hoge afschermende bebouwing van het streekziekenhuis, moest een verhoogde grenswaarde worden vastgesteld voor de woningen aan de F. Nightingalelaan. In de nieuwe situatie waarbij langs de A12 - over een lengte van 600 meter - een geluidsscherm komt te staan, is er voor de bestaande woningen geen vaststelling van een hogere grenswaarde meer nodig. Het geluidsscherm zorgt ervoor dat de situatie voor de omwonenden van het terrein dus verbetert.

---