Provincie Utrecht

Fort bij Vechten nu ook op het net

16-5-2006 -

Fort bij Vechten neemt op de verjaardag van de provincie Utrecht de nieuwe nutsvoorzieningen officieel in gebruik. Iets wat tegenwoordig bijna overal in Nederland vanzelfsprekend is, is hier iets bijzonders. Het fort werd eind 19e eeuw gebouwd met voor die tijd normale voorzieningen. Er was een apart officierstoilet, nog altijd in het reduit te bezichtigen, en buiten waren de waterplaatsen voor de manschappen. Stromend water, gas, elektriciteit of een riool waren er nog niet. Om 15.40 uur zal gedeputeerde Ekkers door middel van een symbolische handeling de nutsvoorzieningen in werking stellen.

Samen met de gemeente Bunnik, Staatsbosbeheer, Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie wil de provincie het Fort verder ontwikkelen tot een cultuurhistorisch, recreatief centrum. Hier maken een nationaal Liniecentrum Nieuwe Hollandse Waterlinie en een vleermuisinformatiepunt onderdeel van uit. Ook komt er ruimte voor bijvoorbeeld musea en kunstgalerieën en is er oog voor groen en infrastructuur. De groeiende bezoekersstroom, naar verwachting 50.000 in 2006, maakt het noodzakelijk over goed werkende nutsvoorzieningen te beschikken. Die zijn er nu. De volgende stap is de aanleg van een parkeerterrein naast het Fort.

1,75 miljoen
Minister Dekker draagt ook een steentje bij aan de ontwikkeling van Fort bij Vechten. De provincie krijgt van het ministerie van VROM 1,75 miljoen euro voor het project. Dit komt uit het Budget Investeringen Ruimtelijke Kwaliteit (BIRK). Met deze investering zet de minister in op het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit bij het Fort bij Vechten. Volgens VROM is het project een goed voorbeeld van ontwikkeling met behoud van natuur en cultuurhistorische waarden van het groene gebied met oog voor het creëren voor recreatieve mogelijkheden.

Dag van de Provincie
Het Fort bij Vechten is op 17 mei één van de vier locaties voor de Dag van de Provincie. Ook in Oudewater, Loenen/Maarssen en Leersum is een informatief programma georganiseerd rondom een thema/project waar de provincie nauw bij betrokken is. Iedereen is vanaf 13.00 uur welkom. Voor de jeugdige bezoekers van het Fort ligt er vanaf 17 mei een leuke kijkdoosbouwplaat klaar. Zij knutselen en kleuren hiermee zelf een echt fortlokaal en kunnen meedoen aan de grote kijkdooswedstrijd in de Fortenmaand.