Vetbedrijven leven regels beter na

Ministerie vrom

http://www.vrom.nl

Recente hercontroles bij circa 40 vetrecyclingsbedrijven hebben aangetoond dat de naleving van de wet- en regelgeving verbeterd is. Dat blijkt uit een voortgangsrapportage van het Landelijk Overleg Milieuhandhaving (LOM). Verder blijkt dat door de gevolgde methode van ketenhandhaving de handhaving effectiever is.

Vetinzamelaars en handelaren betrekken hun grondstoffen onder meer van snackbars en restaurants. Al deze toeleveranciers moeten bekend zijn bij de afnemers. Om eventuele misstanden snel aan te kunnen pakken, moet de herkomst van de vetten te herleiden zijn. Uit eerdere bedrijfsbezoeken bleek dat een goede registratie vaak ontbrak, zodat een eventueel vervuilde partij vet niet altijd volledig traceerbaar was. Daarnaast bleken zowel de onderzochte vetverwerkende bedrijven als de bedrijven waarmee zij handelden, zich vaak niet aan verplichte kwaliteitsprocedures te houden. Op deze punten is bij recente hercontroles veel verbeterd.

Hoewel de wet- en regelgeving rond vetverwerking gecompliceerd is en er verschillende overheidsdiensten bij betrokken zijn, is er volgens het LOM niets mis met deze regels. Wel vindt het LOM dat de naleving nog steeds beter kan. De recente ervaringen laten zien dat ketenhandhaving inderdaad een effectieve methode is, die haar vruchten begint af te werpen.

In februari jl. constateerden de samenwerkende handhavingorganisaties van het LOM bij een aantal bedrijfsbezoeken dat de vetverwerkers niet aan alle eisen voldeden. Via diervoeders en vlees kunnen verkeerde vetten bij de consument terecht komen. Daarom vraagt deze kwetsbare keten extra oplettendheid van de overheid.

Het LOM is het overleg waar afstemming over milieuhandhaving plaatsvindt tussen alle betrokken overheden: gemeenten, provincies, rijksinspectiediensten, waterschappen, politie en Openbaar Ministerie. Deze organisaties werken op verschillende niveaus (landelijk, regionaal en lokaal) met elkaar samen. Zo wisselen zij informatie uit op basis van dossiers, databanken en (her)controles, maken een gezamenlijke risico analyse en combineren handhavingsacties. In de afgelopen periode is werk gemaakt met het verbinden van belangrijke handhavingspartners aan het ketenhandhavingsproject dierlijke vetten. Het LOM-project 'dierlijke vetten' loopt nog tot en met 2007.

Nadere informatie:
Voor algemene informatie kunt u contact opnemen met de secretaris van het LOM, de heer Fred Kok (070 3519701 - fkok@lomsecretariaat.nl); specifiek voor dierlijke vetten kunt u contact opnemen met de projectleider, de heer Ruud Vis (06 11028111 - rvis@lomsecretariaat.nl).