Rita Verdonk: Ik zou wat graag ambassadeur geworden zijn

Stichting noordwijk kinderstad

Rita Verdonk: Happy People make people happy

Ik zou wat graag ambassadeur geworden zijn

DEN HAAG -Ja, heel graag zelfs. Als ik toestemming zou krijgen van minister-president Balkenende werd ik wat graag ambassadeur van jullie Stichting Noordwijk-Kinderstad. Het spreekt me bijzonder aan. De uitstraling, de doelstellingen en natuurlijk Unicef. Happy People make people happy, zo is het. Enthousiaste woorden van kandidaat-lijsttrekker van de VVD en Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk.

Ondanks haar drukke schema heeft de gedreven bewindsvrouwe toch een plek in haar agenda gereserveerd voor de Stichting Noordwijk-Kinderstad en het door hen geadopteerde Unicef project Kick aids out of Kenya. Een project waarvoor inmiddels het officiële startsein is gegeven. Deze week rijdt de Happy People of the World tour door Nederland, een kleurrijke karavaan bestaande uit 32 Volkswagen New Beetles met achter elke Beetle een vier meter hoog Happy People sculptuur.

Ab Krook, Irene Moors en Rita Verdonk
De sculpturen in de Happy People stoet vertegenwoordigen elk een aan het komende WK voetbal in Duitsland deelnemend land. Tijdens de tour door Nederland worden verschillende bekende en betrokken Nederlanders gevraagd om een kleinere versie van een Happy People te signeren. Woensdag 17 mei voorzien Ab Krook en Irene Moors een Happy People van hun handtekening. En vandaag is het de beurt aan Rita Verdonk: Natuurlijk, dat doe ik graag. En ik ben benieuwd wat deze straks op die speciale eBay veiling gaat opbrengen.

Echte voetbalfan
In het project Kick aids out of Kenya nemen deze Happy People of the World sculpturen van de Brabantse kunstenaar Berrie Martens een centrale plaats in. Daarnaast is voetbal en in het bijzonder het komende wereldkampioenschap in Duitsland de drager van deze fondsenwervingsactie. Een mooi project wat ik van ganser harte ondersteun, zegt Rita Verdonk en vervolgt direct: Dat voetbal centraal staat spreekt mij natuurlijk helemaal aan. Het is een publiek geheim dat FC Utrecht mijn cluppie is. Ik verheug me op het komende wereldkampioenschap en ga zeker kijken. Thuis of misschien nog wel ter plekke.[

Succesvolle aanpak
Het geld dat de Stichting Noordwijk-Kinderstad bij elkaar brengt, is bestemd voor een voetbalproject in Kenia. In de praktijk blijkt dat deze aanpak in de strijd tegen aids zeer succesvol te zijn. Dit voetbalproject richt zich op jonge meisjes. Zij leren hoe zij besmetting met aids kunnen voorkomen en daar werkt de één op één benadering uitstekend bij. Daarnaast is het van groot belang dat deze meisjes leren in hun eigen onderhoud te voorzien. Verdonk is niet verrast: Dat het voetbal hiervoor bij uitstek het geschikte middel is, verbaast me niets. Als volkssport nummer 1 heeft voetbal de verantwoordelijkheid om iets tegen deze wereldziekte te doen.

Rotsen in de branding
Mijn favoriete speler? Die man met die dubbele naam, een rots in de branding. Als hij erin komt gebeurt er wat. Jan Vennegoor of Hesselink, zo heet hij toch? Op de vraag hoe haar favoriete nationale voetbalteam van politici er uit zou moeten zien, is het antwoord: Ik denk aan een vrouw in de spits. Een vrouw moet pittig zijn, wat durven. Dan denk ik aan Clemence Ros. Op het middenveld Laurens Jan Brinkhorst. Hij heeft veel ervaring en is internationaal georiënteerd en dat is op zo een positie belangrijk. Als verdediger is Henk Kamp de aangewezen persoon. Een rots in de branding, betrouwbaar en degelijk. Daar komt niemand langs. Verdonk gaat verder: Als keeper komt voor mij eigenlijk alleen Gerrit Zalm in aanmerking. Hij hoeft niet echt snel te zijn. Wel gedegen en hij is een betrouwbare sluitpost met veel routine. Mijn positie? In het veld ben ik zeker aanvoerder en daarbuiten trainer-coach, lijkt me.

De winnaar
De vrolijke Happy People tour en alle andere activiteiten van Stichting Noordwijk-Kinderstad maken indruk op de bewindsvrouwe: Laat iedereen het Unicef project Kick aids out of Kenya steunen, want Happy People make people happy. Dus ik vraag iedereen een bijdrage te storten op giro 9599. Echt doen hoor! Wie er wereldkampioen wordt? Wij natuurlijk, dat is duidelijk. Kom op zeg, als wij dat vertrouwen niet uitstralen, kom je nergens. Alleen de eerste plaats telt en die is voor Oranje.