Gemeente Boarnsterhim


Planologisch beleid 2006 ten aanzien van de dorpen

Definitief vastgesteld door B&W op 16 mei 2006.

De gemeente Boarnsterhim is gestart met het herzien van de bestaande bestemmingsplannen voor de dorpen. In het planologisch beleid 2006 worden de randvoorwaarden vastgelegd voor het toekomstig gemeentelijk ruimtelijk beleid waar de woonfunctie centraal staat.

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het huidige planologische beleid zijn:


- De toegestane oppervlakte van aan- en uitbouwen en losstaande bijgebouwen op grotere percelen (percelen groter dan 500 m2) wordt verruimd.

- De maximale bouwhoogte voor aan- en uitbouwen wordt verruimd tot 1 meter onder de nokhoogte van het hoofdgebouw met een maximale hoogte van 7 meter en met een goothoogte van 3 meter. De maximale bouwhoogte van losstaande bijgebouwen blijft 5 meter, met een goothoogte van ten hoogste 3 meter.

- Om een beroep/bedrijf aan huis mogelijk te maken wordt een vrijstellingsbevoegdheid opgenomen in de te actualiseren bestemmingsplannen.

Het planologisch beleid zal worden verwerkt in de te actualiseren bestemmingsplannen voor de dorpen. Tot het beleid is opgenomen in de nieuwe bestemmingsplannen zal het beleid dienen als toetsingskader voor het verlenen van vrijstellingen.

Het planologisch beleid heeft met ingang van 18 januari 2006 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage gelegen met de mogelijkheid voor een ieder schriftelijk of mondeling zienswijzen in te dienen. Tevens is het planologisch beleid ter behandeling voorgelegd aan de raadscommissie Wonen Werken Recreatie op 25 april 2006.De zienswijzen en inspraakreacties zijn verwerkt waarna het college het beleid definitief heeft vastgesteld op 16 mei 2006. Ten aanzien van de permanente woonarken, woonschepen en bijbehorende bijgebouwen zal een apart woonschepenbeleid worden ontwikkeld.

Om het het vastgestelde beleid in te zien zie het onderstaand document.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke Ordening.

Planologische en stedenbouwkundige uitgangspunten voor de kommen.doc