Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 118 JA
Datum: 16 mei 2006

Toeristen waarderen rust, landschap en vriendelijke sfeer Fryslân, Groningen en Drenthe

Dag- en verblijfstoeristen waardeerden in 2005 Fryslân, Groningen en Drenthe vooral om de natuur, het landschap en de vele fiets- en wandelmogelijkheden. Het gemiddelde rapportcijfer op deze onderdelen schommelt rond de acht. Toeristen vinden het in de drie provincies ook "gezellig, sfeervol en vriendelijk". Deze hoge waardering blijkt uit een vorig jaar gehouden consumentenonderzoek onder 3000 toeristen, in twaalf noordelijke vakantieregio's, gedurende het voor-, hoofd- en naseizoen. Het onderzoek wordt -eens in de drie jaar- in opdracht van de noordelijke provincies onder de naam Consumentenonderzoek Toerdata Noord uitgevoerd door het Instituut Service Management in Leeuwarden.

Dagtoeristen in Drenthe zijn het meest tevreden (7,9), gevolgd door de Friese dagtoerist (7,7) en de dagtoerist in de provincie Groningen (7,6). Drenthe doet het als vakantieprovincie ook het best bij de verblijfstoeristen. De rapportcijfers voor de totale vakantie bedragen in Drenthe gemiddeld een 8,1 en in Fryslân en Groningen een 7,8.

Iets meer dan de helft van de ondervraagde toeristen in Noord Nederland is tweeverdiener. De dagtoerist besteedt bij een gemiddeld verblijf van 6 dagen ongeveer 34 euro per dag en de verblijfstoerist 39 euro. Boottoeristen en hotelgasten geven 61 euro per dag uit en kampeerders het minste geld: 26 euro. In het naseizoen geven toeristen meer uit dan in het voor- en naseizoen.

Vakantieinformatie halen toeristen steeds meer van het internet, terwijl mond-tot-mond- reclame veruit de belangrijkste informatiebron is. Ondernemers doen er daarom goed aan zogenoemde 'goody's' met (internet)gegevens mee te geven aan hun gasten, staat in het consumentenonderzoek. Ruim 60% van de toeristen geeft aan opnieuw Noord-Nederland te zullen bezoeken. Groningen, Delfzijl, Leeuwarden, Sneek, Emmen en Assen worden opvallend vaak bezocht door verblijfstoeristen uit de omringende regio's. Nieuw in vergelijking met eerdere onderzoeken is dat toeristen steeds meer gaan fietsen.

Toeristen hebben vooral behoefte aan meer slechtweerfaciliteiten en betere attracties. Ook de toeristische bewegwijzering kan volgens hen beter, evenals de horeca, de promotie en/of informatievoorziening en het parkeren. Het prijspeil in de provincie Fryslân vinden toeristen aan de hoge kant. Zij constateren verder een tekort aan activiteiten voor kinderen en aan voorzieningen voor ouderen. In Fryslân noemt een deel van de watersporttoeristen als verbeterpunt de wachttijden voor de brug. Ook mag er op het water wel meer worden gecontroleerd, vinden veel Friese watersporters.

---- --