Gemeente Schiedam


Nicolien Fiere neemt Picasso de maat

Ze nemen maar een bescheiden plekje in het museum in, maar niemand kan erom heen. Het eerste wat de bezoeker ziet als hij de entree van het vernieuwde Stedelijk Museum Schiedam binnenkomt, is een vijftal spectaculaire jurken, geïnspireerd op het werk van schilders als Picasso, Constant, Appel, Miro en Lucebert. Het is een project van Nicolien Fiere, een jonge modeontwerpster, die vier jaar geleden afstudeerde aan de Artemis-academie in Rotterdam. Sinds een jaar runt zij samen met haar moeder een winkeltje met eigen ontwerpen -allemaal unica's, maar tegen schappelijke prijzen- in Roodkapje, een zaak aan de Witte de Withstraat in Rotterdam.

Het is een grote open ruimte die ze deelt met een kappersbedrijf en een multimedia-winkel. Haar aandeel is slechts drie bij drie meter, maar dat is voorlopig voldoende om haar opvallende collectie onder de aandacht te brengen. "De combinatie kunst en kleding spreekt mij wel aan en ik was dan ook erg verguld met de opdracht vanuit het museum om als ondersteuning van de expositie een aantal ontwerpen te maken, gebaseerd op bestaande schilderijen", zegt ze. "De kleurstelling leverde geen moeilijkheden op: daarvoor hoefde ik alleen maar de keuze van de schilders te volgen. Bovendien heeft mijn moeder een stoffenverzameling van zo'n dertig jaar. Maar het vertalen van die beelden in een jurk is een ander verhaal. Bij Constant en Picasso zag ik het vrij snel voor me, de rest duurde wat langer.Het meeste werk ging zitten in de detaillering van de stoffen: de ogen op het schilderij van Constant heb ik eerst met de computer gedigitaliseerd en vervolgens via een programma om laten zetten in borduursteken. Het grootste probleem was het vinden van een technische oplossing voor de onderkant van de Picasso-jurk, omdat die wijduit moest staan. Daar ben ik uiteindelijk met wat kippengaas en piepschuim wel uitgekomen. Echt draagbaar is hij niet geworden: je kunt er namelijk niet mee gaan zitten. Voor de andere modellen geldt dat niet, alleen moet je wel een bijzondere gelegenheid hebben om zoiets aan te trekken."

Blikvanger

Zoals de opening van het vernieuwde museum bijvoorbeeld, want op de televisiebeelden van dit evenement was behalve koningin Beatrix ook directrice Diana Wind opvallend aanwezig. Haar asymmetrische jurk, gemodelleerd naar een schilderij van Paul Klee was een blikvanger van de eerste orde. "Wel leuk dat ie zo in beeld is geweest", verzucht Nicolien, "alleen jammer dat niemand weet dat ik hem ontworpen heb."

De liefde voor het modevak heeft Nicolien van geen vreemde: haar moeder is al vanaf haar twaalfde met kleding in de weer. Zij zorgt voor de technische kant van de zaak zoals het uitwerken van patronen en het naaien van de kleding terwijl Nicolien zich vooral bezig houdt met het ontwerpen: "We vullen elkaar prima aan". Nu de bezoekers van het museum vrijuit kunnen bladeren in haar portfolio, die bij de museumreceptie ligt, hoopt ze dat belangstellenden ook de weg naar de Witte de Withstraat zullen weten te vinden. "De museumjurken komen na afloop van de expositie gewoon weer terug in mijn winkel" zegt ze, "dus wie er nog wat te vieren heeft..."

De winkel / het ateliervan Nicolien Fiere is gevestigd in Roodkapje aan de Witte de Withstraat 13

Dinsdag t/m vrijdag 11.00-19.00 en zaterdag van 11.00-17.00 uur

Het Stedelijk Museum Schiedam op de Hoostraat 112 is geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur en gesloten op maandag.

De toegang is op woensdag gratis.

Meer informatie over de tentoonstellingen via
www.stedelijkmuseumschiedam.nl