Gemeente Schiedam


Themabijeenkomst Wet maatschappelijke ondersteuning

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) komt eraan. Met de invoering van deze wet nemen de gemeenten taken over van het rijk. Zij worden verantwoordelijk voor het verstrekken van huishoudelijke hulp. Daarnaast moeten de gemeenten ook zorgen voor de ondersteuning van de mantelzorg en het vrijwilligerswerk De gemeenten blijven verantwoordelijk voor woningaanpassingen, de Teletaxi en het verstrekken van rolstoelen, scootmobielen en maaltijdvoorzieningen.

De invoering van deze wet kan voor iedereen gevolgen hebben: voor de ondersteuning die u al krijgt of die u misschien in de toekomst nodig heeft. Daarom nodigen de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis inwoners uit voor een themabijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst krijgen de aanwezigen meer informatie over de Wmo. Bovendien zijn er discussies over verschillende onderwerpen binnen de maatschappelijke ondersteuning.

In drie discussiegroepen zullen de deelnemers spreken over:
1. Individuele verstrekkingen: Hoe vindt u dat de individuele verstrekkingen na de invoering van de Wmo georganiseerd zouden moeten worden?

2. Wmo-loket: De gemeenten krijgen de taak om inwoners informatie en advies te geven over zorg en ondersteuning. Zij willen dit doen in de vorm van een Wmo-loket. Wat zou dit loket volgens u te bieden moeten hebben?

3. Informele zorg: Het kabinet verwacht in de Wmo veel van informele zorg: mantelzorgers (bijvoorbeeld familieleden of buren) zouden een deel van de zorg op zich moeten nemen. Wat vindt u van dit idee?

Door inwoners te betrekken willen de samenwerkende gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis beleid maken dat beter aansluit bij behoeften en wensen van inwoners. Inwoners zijn dan ook van harte welkom deze bijeenkomst die op dinsdag 23 mei om 13.30 uur in Schiedam (Stadhuis) gehouden wordt, op donderdag 1 juni om 13.30 uur in Vlaardingen (Stadhuis) en op donderdag 1 juni om 19.30 uur in Maassluis (Koningshof).

De themabijeenkomst is de eerste uit een serie themabijeenkomsten rond de Wmo. De bijeenkomsten worden georganiseerd door de drie gemeenten in samenwerking met de Regionale klankbordgroep Wmo. Deze klankbordgroep bestaat uit regionale organisaties die gebruikers van de maatschappelijke ondersteuning vertegenwoordigen.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden door voor 19 mei te bellen of te e-mailen naar: Ursula Ramkisoensing, tel. (010) 2465795, uc.ramkisoensing@schiedam.nl.

Vermeld hierbij uw naam, adresgegevens en laat weten over welke van de drie discussieonderwerpen u mee wilt praten.