Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 16 mei 2006                                  |


1. Nieuwjaarsconcert
Inwoners van Brabant kunnen op zondag 7 januari gratis het traditionele Nieuwjaarsconcert in het provinciehuis bijwonen. Via het internet kunnen liefhebbers voorafgaand het programma samenstellen door uit een lijst van werken een voorkeur kenbaar te maken. Het concert wordt uitgevoerd door het Brabants Orkest. Later dit jaar wordt bekend gemaakt waar kaarten kunnen worden besteld. Gedeputeerde Staten laten nog onderzoeken of er ook in West-Brabant een concert kan plaats vinden. Dit zal dan plaatsvinden in Breda.

2. Innovatieconferentie
Er komt in het najaar van 2007 in Noord-Brabant een conferentie over innovatie. Dit wordt een vervolg op de conferentie die momenteel wordt georganiseerd door de County of Stockholm op 18 en 19 mei in de Zweedse hoofdstad. De Commissaris van de Koningin, mevrouw H. Maij-Weggen, neemt deel aan de conferentie. De conferentie moet leiden tot betere samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen en dat Europese samenwerkingsprogramma's beter benut worden.

3. Aanvullende MER A4 Steenbergen
De aanvullende MER die Rijkswaterstaat uitvoerde voor de aanleg van de A4 bij Steenbergen toont aan dat de westelijke omleiding iets gunstiger scoort dan de oostelijke omleiding. De westelijke omleiding is om die reden ook gekozen als basis voor het zogenaamde meest milieuvriendelijke alternatief (MMA). Gedeputeerde Staten brengen inhoudelijk advies uit over de aanvullende MER aan de minister van Verkeer en Waterstaat en gaan daarbij o.a. in op de ruimtelijke inpassing, de waterhuishouding, natuur, archeologie, cultuurhistorie en de voorzieningen voor fietsers. GS pleiten voor een fietsviaduct bij Klutsdorp. Het college informeert de statencommissies voor Ruimte en Milieu en Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

4. Flitspalen
De 88 flitspalen langs provinciale wegen zullen in de toekomst eigendom zijn van het Openbaar Ministerie. Gedeputeerde Staten sluiten daartoe een overeenkomst. Het OM is nu al eigenaar van de radars, camera's en fotoapparatuur. Zo liggen alle instrumenten voor snelheidshandhaving bij een organisatie. Nog eens 25 flitspalen kunnen verwijderd worden. In het kader van de overeenkomst is een taakverdeling afgesproken waarbij de provincie verantwoordelijk is voor een veilige inrichting van de wegen, het OM voor de organisatie van de handhaving en de politie voor de uitvoering.

5. LPG-vervoer over water
De provincie wil zich actief inspannen om het LPG-vervoer van de weg naar het water te krijgen. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten naar aanleiding van een "quick scan" die eerder al openbaar werd. Het onderzoek toont aan dat vervoer over water van LPG de externe veiligheidsproblematiek langs het Brabantspoor in de diverse binnensteden nagenoeg oplost en niet bijdraagt tot een toename van de risico's langs de vaarwegen.
De quick-scan wordt aan de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat en de Tweede Kamer toegezonden. GS zoeken de samenwerking met VROM voor verdere uitwerking, leggen contact met de deelstaat Nord-Rhein Westfalen, inventariseren zij de mogelijkheden voor een EU-subsidie en informeren de partners van de taskforce Brabantroute. De statencommissies voor Bestuur en Middelen, Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid worden geïnformeerd.

6. Noodverband Jeugdzorg.
De subsidieregeling Noodverband Jeugdzorg 2006 is door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Het Noodverband Jeugdzorg is een flexibel inzetbaar budget dat is bedoeld om acute noodsituaties in de jeugdzorg op te lossen.

7. Verhelderen en Versnellen.
De notitie 'Verhelderen en Versnellen' is door Gedeputeerde Staten vastgesteld. In deze notitie worden twaalf projecten wonen-zorg-welzijn beschreven waarbij door een actieve en bemiddelende rol van de provincie knelpunten zijn weggenomen waardoor de projecten gerealiseerd kunnen worden.

8. Hollandse Waterlinie, ecologische verbindingszone
De gebied waar een robuuste ecologische verbindingszones langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie in het land van Heusden en Altena wordt gerealiseerd, is vastgesteld. Gedeputeerde Staten hebben het voorstel van de Gebiedscommissie Wijde Biesbosch overgenomen en aan het ministerie van LNV doorgezonden. In het voorstel heeft de Gebiedscommissie ernaar gestreefd om cultuurhistorische, ecologische en recreatieve waarden, zowel als de mogelijkheid om rivierwater te bergen, zo goed mogelijk met elkaar te combineren.

9. Landschapsverordening
De inspraakreacties op het wijzigingsvoorstel voor de Landschapsverordening, zoals dat vorig najaar is vastgesteld, zijn aanleiding voor een paar kleine aanvullingen op het voorstel. Zo mogen de naambordjes langs watergangen 10 centimeter groter worden dan oorspronkelijk voorgesteld, vanwege de soms lange toponiemen. Het wijzigingsvoorstel heeft vanaf 20 maart vier weken ter inzage gelegen, waarop in totaal zeven reacties kwamen.
Na de reactietermijn is heeft het bestuur van Bloemencorso Zundert voorgesteld om uniforme corsotenten voor te schrijven waardoor de nu gebruikte grote sponsorborden uit het landschap kunnen verdwijnen. De provincie neemt een clausule in de verordening op die het bloemencorsobestuur steunt in het voorschrijven van uniforme tenten.

10. Goed design behoeft geen gif
De provincie draagt E 8.500,- bij aan een symposium, dat onder de titel ,,Een goed design behoeft geen gif om mooi te zijn'' op 4 oktober in Eindhoven wordt gehouden. Gedeputeerde mevrouw A. Moons geeft op het symposium haar visie over het beheer van een onkruidvrije omgeving zonder het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen. Het symposium wordt samen met Brabantwater en de waterschappen Aa en Maas, De Dommel, Brabantse Delta en Rivierenland georganiseerd.

11. Concernmarap en bestuursrapportage
De uitvoering van het beleid ligt de eerste drie maanden van 2006 redelijk op schema. De bestedingen en investeringen van de provinciale organisatie laten over de eerste maanden van het jaar een genuanceerd beeld zien. De programmatische uitgaven liggen op 13% van het beschikbare budget, de investeringen op 19%. Dat blijkt uit de concern managementsrapportage en de bestuursrapportage die Gedeputeerde Staten aan de statencommissies zenden. GS tekenen aan dat in het beeld van de programmatische uitgaven geen rekening is gehouden met de stortingen in reserves en voorzieningen die later dit jaar plaats vinden.

12. Modelverordening rechtspositie
De rechtspositie van de leden van Gedeputeerde Staten, de leden van Provinciale Staten en de leden van statencommissies is door het Inter Provinciaal Overleg vastgelegd in een modelverordening. Gedeputeerde Staten stemmen voor hun deel van de verordening in met de regeling. Provinciale Staten laten via de griffie hun standpunt aan het IPO weten.

13. Deregulering
De Akkerdistelverordening komt in aanmerking voor intrekking door Provinciale Staten. Ook zou de procedure voor de vaststelling voor natuurgebiedsplannen eenvoudiger moeten. Dat wordt aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit gevraagd. Dat blijkt uit de eindrapportage 3e fase deregulering die Gedeputeerde Staten aan de statencommissies zenden. In het totaal zijn 88 provinciale regelingen getoetst op dereguleringsmogelijkheden. Voor 44 regelingen gelden aparte trajecten om de deregulering te beoordelen.
In het totaal komen 37 regelingen niet in aanmerking voor afschaffing of vereenvoudiging. Deels omdat deregulering niet wenselijk is. Daarnaast zijn regelingen (22) recent vastgesteld waarbij al rekening is gehouden met dereguleringsaspecten, nog eens 5 regelingen vervallen binnenkort.

14. Reductie inkoopkosten 2004
In 2004 hebben Gedeputeerde Staten zich ten doel gesteld de kosten van de inkoop van goederen en diensten terug te dringen met een bedrag van E1 miljoen. Dit geldt met name de inhuur van externe deskundigheid. Gedeputeerde Staten willen daaraan invulling geven door per directie een taakstelling op te leggen en het centraal onderzoeksbudget structureel te korten met een bedrag van E400.000. Er resteert dan een bedrag van E148.000.

15. Financieel toezicht gemeenten
De provincies hebben met de minister van BZK afgesproken dat er in de jaren 2006-2010 een proef wordt uitgevoerd betreffende het financiële toezicht van het Rijk op de provincies. GS hebben de voorkeur uitgesproken dat het hierbij moet gaan om een zogenaamde verkenning van de afschaffing van het financiële toezicht; de toezichthouder geeft dan geen oordeel meer over de begroting van de provincie. GS leggen hun voorkeur voor aan de statencommissie voor Bestuur en Middelen.

16. Legesverordening
De provinciale legesverordening wordt gewijzigd. Gedeputeerde Staten zenden daartoe een voorstel aan Provinciale Staten. Het betreft hier een redactionele wijziging als gevolg van de Wegenverordening Noord-Brabant 2006.

17. Streekplanafwijking
De uitbreiding van een metaalbewerkingsbedrijf in de gemeente Bergeijk en de verplaatsing van een gemengd agrarisch bedrijf naar De Heuvel in Bergeijk moet volgens Gedeputeerde Staten in afwijking van het streekplan mogelijk worden. De Planologische Commissie wordt voor beide projecten om advies gevraagd.

18. Vrijstelling bouwplannen artikel 19 WRO
Gemeenten kunnen zonder tussenkomst van de provincie, onder bepaalde voorwaarden, vrijstelling verlenen voor diverse bouwplannen in het stedelijk gebied en het buitengebied die in strijd zijn met het bestemmingsplan. GS hebben hiervoor een regeling vastgesteld. Dit leidt tot een (procedurele) tijdwinst op van circa 12 weken. Het aantal vrijstellingsprocedures waarbij GS direct betrokken zijn zal afnemen. Dit past in het streven naar deregulering en tevens bij de veranderende rol van de provincie in de Wet op de ruimtelijke ordening die waarschijnlijk in 2007 in werking treedt.


19. Agrarische bedrijventerreinen
Er is geen behoefte aan een proefproject rond agrarische bedrijventerreinen. Dat zeggen Gedeputeerde Staten naar aanleiding van vragen van de statencommissie voor Ruimte en Milieu over niet-grondgebonden agrarische activiteiten en aan de agrarische sector gerelateerde bedrijvigheid. In het ruimtelijk beleid wordt in de randzones van kernen en bedrijventerreinen ruimte geboden en de markt vraagt niet om specifieke bedrijventerreinen. Daarnaast is er bij de gemeenten aarzeling in verband met het maatschappelijk draagvlak en de economische zekerheid. GS zetten daarnaast in op de landbouwontwikkelingsgebieden en de concentratiegebieden voor de glastuinbouw.


20. Woningbouw
In april 2006 hebben Gedeputeerde Staten door beslissingen over ruimtelijke plannen de bouw van 2500 woningen mogelijk gemaakt. Dat blijkt uit de cijfers over de realisering van de woningbouw over de afgelopen maand die Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu en de Brabantse gemeenteraden toezenden. De verwachting is dat er in 2006 9650 woningen gereed zullen komen, minder dan de 10 tot 11.000 die jaarlijks in verband met de groei van de bevolking nodig zijn maar méér dan de afgelopen jaren het geval was. Voor 2007 wordt een verdere stijging van de woningproductie naar 11.800 verwacht.

21. Notitie Deltaplan Voortijdig Schoolverlaten
Het opstellen van een Deltaplan Voortijdig Schoolverlaten vergt afstemming met andere overheden en het onderwijs. In ieder geval zullen er nog in 2006/7 drie proefprojecten gestart worden met de ROC's en VMBO-opleidingen, begeleid door een serie bijeenkomsten waarbij de sociale omgeving van een jongere ingeschakeld worden. Dat blijkt uit een notitie over het opstellen van een Brabants Deltaplan Voortijdig Schoolverlaten die Gedeputeerde Staten aanbieden aan de statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur. Gedeputeerde Staten zien een relatie met de planningsystematiek voor het voortgezet onderwijs en de zorgstructuur voor het onderwijs.

22. Gewijzigde planningssystematiek voortgezet onderwijs
In aanvulling op rijks- en gemeentetaken houdt de provincie een autonome rol bij het tot stand brengen van regionale arrangementen in het voortgezet onderwijs. Dat stellen Gedeputeerde Staten in een notitie over de voorgenomen wijziging in de planningsystematiek onderwijs per 1 augustus 2008. De scholen krijgen meer vrijheid en de provincie wil zich inzetten voor goede regionale samenhang daarbij. De statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur bespreekt de notitie op 9 juni aanstaande.

23. Wijzigingen zorgstructuur onderwijs
De provincie Noord-Brabant ziet een autonome rol voor zichzelf bij de ontwikkeling van regionale zorgstructuren in het onderwijs. Dit vanuit de provinciale betrokkenheid bij jeugdbeleid, jeugdzorg en werkgelegenheid. Dat stellen GS in een notitie over de voorgenomen wijzigingen in de zorgstructuur onderwijs in 2010. Dit betreft de leerlingen met een extra onderwijsbehoefte. De statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur zal de notitie bespreken op 9 juni aanstaande.

24. Brede scholen
Voortijdig schooluitval voorkomen. Daarop ligt het accent in het Uitvoeringsprogramma brede school 2006-2007, dat GS hebben vastgesteld. Uitval is te voorkomen door scholen breder te maken en via een goed schoolklimaat. Samenwerking met maatschappelijke partners is daarbij onontbeerlijk. In genoemd programma zijn acties opgenomen om brede en (veilige scholen) te stimuleren, zowel in het primair als in het voortgezet onderwijs.


25. Ruimtelijke plannen
De lijst van goedgekeurde afwijkingen van bestemmingsplannen op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening wordt vastgesteld. Het bestemmingsplan windturbine Treurenburg van de gemeente 's-Hertogenbosch wordt gedeeltelijk goedgekeurd. De verklaring van geen bezwaar voor de bouw van een vrijstaande woning en het verbouwen van een bijgebouw in Bernheze wordt gedeeltelijk geweigerd.

26. Statenvragen nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening
De nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening verandert de rol van de provincie. Als voorbereiding daarop loopt binnen de provinciale organisatie het project sturingsfilosofie. Dat moet inbreng opleveren voor het volgende bestuursakkoord. Tijdens de vergadering van de statencommissie voor Ruimte en Milieu zal hierover een inhoudelijke discussie gevoerd worden. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van de leden van Provinciale Staten, de heren Wagemakers en Stalknecht (PvdA) over de invoering van de nieuwe wet.

27. Begrotingswijziging
Gedeputeerde Staten zenden Provinciale Staten de 7e wijziging van de begroting 2006. Die verwerkt o.a. eerder genomen besluiten over het uitvoeringsprogramma economisch beleid, de herorientatie van de steunfuncties, de uitvoeringsimpuls reconstructie/revitalisering en de ondersteuning van de gemeenten in het landelijk gebied bij de uitvoering van de revitalisering.


---- --