Ingezonden persbericht


--- PERSBERICHT----

Bont voor Dieren stuurt brandbrief aan Veerman

Pleidooi voor nationaal importverbod honden- en kattenbont

Amsterdam, 16 mei 2006 - Bont voor Dieren heeft een brandbrief gestuurd aan minister Veerman van Landbouw met het dringende verzoek tot een nationaal handels- en importverbod voor honden- en kattenbont. Afgelopen vrijdag lichtte de minister de Tweede Kamer in over de resultaten van het onderzoek door de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) naar de aanwezigheid van honden- en kattenbont op de Nederlandse markt. De oproep aan Veerman wordt ondersteund door een publiekscampagne op www.bontvoordieren.nl.

In het onderzoek is geen bont van gedomesticeerde dieren aangetroffen. Bont voor Dieren plaatst echter grote vraagtekens bij het onderzoek. Slechts weinig artikelen zijn onderzocht, en bijna éénderde van deze artikelen waren helemaal niet van echt bont. Wel geeft dit grote aandeel artikelen van imitatiebont aan dat het zelfs voor deskundigen moeilijk is om imitatiebont van echt bont te onderscheiden. Het geeft ten overvloede aan hoe onnodig het doden van dieren voor bont is.

Bont voor Dieren is verheugd dat Veerman toegeeft dat het - ondanks de onderzoeksresultaten - helemaal niet zeker is dat er dus helemaal geen huisdierenbont op de Nederlandse markt voorkomt. Toch geeft hij helaas te kennen dat hij met het innemen van een eigen standpunt wil wachten op de Europese Commissie (die op dit moment nog met een eigen onderzoek bezig is).

Bont voor Dieren is van mening dat er zowel op Europees als nationaal niveau actie moet worden ondernomen tegen honden- en kattenbont. Zij vindt echter dat minister Veerman Europa niet als een excuus mag gebruiken om wéér niets te doen in eigen land!



Ingezonden persbericht