Provincie Limburg

Update Provinciaal Omgevingsplan Limburg klaar Voorstel GS aan Provinciale Staten

Gedeputeerde Staten (GS) hebben de actualisering en ombouw van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg gereed en stellen aan Provinciale Staten voor om in juni dit nieuwe ´POL2006´ vast te stellen. POL2006 is een plan op hoofdlijnen. Het geeft de ambities, visie, rolopvatting en op hoofdlijnen de aanpak aan voor de diverse beleidsterreinen met ruimtelijke aspecten waarop de Provincie Limburg actief is. Het nieuwe plan is anders van opzet, maar bevat geen grote beleidswijzigingen ten opzichte van het bestaande POL uit 2001.

De hele ombouw van het plan is binnen een jaar afgerond. Op 17 mei 2005 stelden GS aan de Staten voor, een snelle actualisering van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) te gaan maken. Provinciale Staten hebben eind juni 2005 hiervoor een opdracht aan het College van GS gegeven. In februari was het plan in ontwerp klaar en volgde er een inspraakperiode. Die inspraak heeft geleid tot een klein aantal aanpassingen, die in de huidige versie van het plan zijn verwerkt.

Snel en efficiënt
Verantwoordelijk gedeputeerde Ger Driessen beklemtoont de snelheid en efficiëntie gedurende de hele procedure: We hebben iedereen zoveel mogelijk de kans gegeven om in een vroeg stadium met ons mee te denken. Dat heeft gewerkt. Op die manier kun je een omvangrijk proces als dit toch binnen een redelijke termijn doorlopen. Ter vergelijking: er zijn gemeenten die voor één bestemmingsplan heel wat meer tijd nodig hebben.

Provinciale Hoofdstructuur
Nieuwe element in POL2006 is het onderscheiden van een Provinciale Hoofdstructuur (PHS). De Provincie Limburg wil extra inzetten op de gewenste ontwikkelingen in de PHS. De PHS op zichzelf is robuust en heeft een stabiel karakter. De operationalisering in de vorm van projecten en de verdeling van aandacht en middelen heeft een meer dynamisch karakter. Hiertoe komt er een uitvoeringagenda.

Kapstok
Het POL2006 is tegelijk streekplan, waterhuishoudingplan en milieubeleidsplan. Het bevat de hoofdlijnen van het Provinciaal Verkeer- en Vervoerplan en hoofdlijnen van beleid op het gebied van economie, welzijn & cultuur. Het is ook opgesteld naar de nu bekende eisen voor de Structuurvisie volgens het wetsvoorstel voor de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening. Daarmee is het POL2006 helemaal up-to-date. Het POL2006 is de opvolger van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg uit 2001, waarmee Limburg toen al vooropliep.

Het POL2006 vormt als het ware een kapstok waar jassen aan zijn opgehangen in de vorm van POL-aanvullingen, beleidsnotas, programmas, beleidsregels en verordeningen. Deze jassen kunnen vernieuwd worden zonder de kapstok te wijzigen of door hooguit soms een nieuwe haak toe te voegen. Zo blijven de nu geldende POL-aanvullingen gehandhaafd. Die bevatten detailregels en concreet bindende besluiten voor bijvoorbeeld wegtracés, kaden of bedrijventerreinen. Voor enkele onderwerpen waar wél sprake is van nieuwe beleidslijnen worden de komende jaren aparte POL-aanvullingen opgesteld. Dat geldt bijvoorbeeld voor water, verkeer en vervoer.
Alle belangrijke documenten die betrekking hebben op het Provinciaal Omgevingsplan Limburg kunnen digitaal worden geraadpleegd via www.limburg.nl/pol.

16-5-2006 15:40