Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

----------------------------------------

Stedenband gaat op wereldreis

BARENDRECHT (dinsdag 16 mei 2006) - Negentien inwoners uit Louny (Tsjechië) zijn van woensdagavond tot en met zaterdagavond te gast in Barendrecht. De stichting Stedenband Barendrecht - Oost-Europa ontvangt jaarlijks in het voorjaar een delegatie uit de partnergemeente. De groep uit Louny bestaat uit politiemensen, vertegenwoordigers van het gemeentehuis (waaronder burgemeester Jan Kerner) en mensen die te maken hebben met cultuur, sport en maatschappelijke vraagstukken.

Op vrijdagavond gaan de Tsjechische gasten met hun gastheren naar het Wereldrestaurant in Carnisselande. Vrijwilligers zullen daar hun beste beentje voorzetten met het bereiden van een 'wereldmaal' voor o.a. de beide burgemeesters. Deze zullen daar aan toe zijn na de verschillende activiteiten van die dag: bedrijvenbezoek en een kijkje bij de Betuwelijn. De burgemeester uit Louny is een groot liefhebber van alles wat met treinen te maken heeft.

Gastgezinnen
De gasten uit Louny worden ondergebracht in gastgezinnen van de Stichting Stedenband. Ook dit keer stellen weer veel Barendrechters hun huis open voor de inwoners van Louny. De gastgezinnen zijn een belangrijk onderdeel van het werk van de stedenband. In de gesprekken in de gastgezinnen komen de overeenkomsten en verschillen ruim aan bod.

Programma
Op donderdag en vrijdag worden bezoeken gebracht aan organisaties en bedrijven. Voor iedereen is er een uitgebreid programma. Een greep daaruit: de politiemensen zullen door Barendrechtse collega's worden ingewijd in de kneepjes van het Nederlandse politievak. De Historische Vereniging speelt een rol bij het programma van Jan Mares, archivaris uit Louny. Ook zal een deel van de groep De Gaarde, school voor voortgezet onderwijs, bezoeken om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een uitwisseling. Voor Olga Bartesova is het bezoek belangrijk als voorbereiding op het bezoek dat zij met haar groep begin oktober aan Barendrecht en Rotterdam zal brengen. Twaalf mensen met een verstandelijke handicap en hun begeleiders zullen dan o.a. kennismaken met toneel, zeilen en scholing. Ook komt er een deelnemer van de Cycletour 2006 uit Louny naar Barendrecht. Dit ter voorbereiding op de tweejaarlijkse fietstocht tussen Barendrecht en Louny. Op zaterdagavond is er vanaf 20.30 uur een ontmoetingsavond in de Baerne, Buitenlandse Baan 1 te Barendrecht. Mensen die de leden van de delegatie willen ontmoeten zijn hier van harte welkom.

Kennismaken met Nederland
De Tsjechen maken ook kennis met de wereld buiten Barendrecht. Naast Kinderdijk en Rotterdam zal ook Den Haag (Madurodam en het strand) bezocht worden.

Informatie
Mensen die geïnteresseerd zijn in het bezoek of het werk van de stedenband kunnen contact opnemen met Coby van de Schee (0180-615295) of Arie Kooyman(0180-614482).


----------------------------------------

Noot voor de pers,