Rechter in kort geding: prijsstunter moet duidelijkheid geven

Nvm

Rechter in kort geding: prijsstunter moet duidelijkheid verschaffen over dienstverlening

Vandaag heeft de rechter in een kort geding uitspraak gedaan in de procedure tussen een drietal NVM-makelaars en Makelaarsland. Makelaarsland biedt sinds enige tijd diensten aan tegen een beperkte courtage. Makelaarsland wordt verweten daarbij onvoldoende het beperkte karakter van de diensten duidelijk te maken en ten onrechte de indruk te wekken dat de diensten vergelijkbaar zijn met de gebruikelijke diensten van een makelaar bij aan- en verkoop.

De rechter heeft vastgesteld dat onvolledige voorlichting over de samenstelling van het dienstenpakket van Makelaarsland een onjuiste indruk bij de consument wekt of kan wekken. De rechter meent dat van Makelaarsland in redelijkheid kan worden verlangd dat zij in commercials aangeeft wat de consument voor het bedrag van 795,00 euro mag verwachten. Door de consument in commercials onjuist voor te lichten over de samenstelling van haar product heeft Makelaarsland onrechtmatig gehandeld. De commercials worden in de huidige vorm misleidend geacht te zijn en de rechter is van oordeel dat Makelaarsland, door de consument in de commercial onjuist voor te lichten over de samenstelling van haar product, zich een ongeoorloofde voorsprong op haar concurrenten heeft verschaft.

Ook de vergelijking van het tarief van Makelaarsland met het als gemiddeld aangemerkte tarief van andere makelaars is door de rechter als misleidend aangemerkt. De rechter heeft Makelaarsland opgelegd om met onmiddellijke ingang iedere verdere uitzending of publicatie van de commercials te (doen) staken, alsmede iedere andere vorm van misleidende reclame ten aanzien van haar dienstverlening. Daartoe behoort ook het vermelden van 795,00 euro courtage, zonder verdere toelichting over het beperkte karakter van de aangeboden dienst.
Makelaarsland dient gedurende 30 dagen een rectificatie op haar website te plaatsen.

De NVM stelt vast dat steeds meer makelaars overgaan tot maatwerkdiensten. Het is dan van essentieel belang voor de consument dat duidelijk wordt gemaakt welke diensten exact geleverd worden en wat de voor- en nadelen zijn van een uitgebreid (full service) dienstenpakket of een beperkt dienstenpakket. Zonder dergelijke duidelijkheid kan de consument op het verkeerde been gezet worden.

De uitspraak van de Voorzieningsrechter treft u in de bijlage aan.