Inspectie Verkeer en Waterstaat


16 mei 2006: Nederland boekt positief resultaat op Security-targeting USA

Nederland heeft in 2005 een positief resultaat geboekt op het puntensysteem voor Security van de United States Coast Guard (USCG). De USA heeft een eigen puntensysteem voor zowel veiligheid (safety) als security. Voor security worden de prestaties gemeten van de vlaggenstaten, de Recognised Security Organisations (klassenbureaus), de reders en de schepen, waarmee een 3-jaarlijks gemiddelde wordt bepaald.

Omdat deze wetgeving pas in 2004 van kracht is geworden, geldt nu een 2-jaarlijks gemiddelde. Wanneer schepen van een vlaggenstaat vaker worden aangehouden dan het gemiddelde van alle landen, dan krijgt dat land "strafpunten". Hoe meer strafpunten, hoe groter de kans op inspectie door de USCG.

Nederland zat, in het eerste jaar dat deze nieuwe wet van kracht werd, in de categorie met 7 strafpunten. Dit betekende dat, in beginsel, alle Nederlandse schepen bij het aandoen van een Amerikaanse haven geïnspecteerd werden.

In 2005 is er slechts één aanhouding van een Nederlands schip geweest op het gebied van Security Het gevolg hiervan is dat Nederlandse schepen niet meer automatisch geïnspecteerd zullen worden in 2006.

Vanaf 1 mei staan de nieuwe resultaten officieel gepubliceerd op de site van de USCG.

Websites bij dit artikel
United States Coast Guard Security

16-5-2006 Inspectie Verkeer en Waterstaat. Privacy statement